nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.11.2018 Newbie-netwerk zoekt nieuwkomer in landbouw met durf

Ben jij recent in de landbouw gestapt ondanks de enorme uitdagingen en hindernissen? Petje af! Met een wedstrijd gericht op nieuwkomers in de landbouw zet KU Leuven starters extra in de schijnwerpers. ‘Newbie’, zo noemt de universiteit het vers bloed in de land- en tuinbouw, naar analogie met het thematisch netwerk NEWBIE dat zich specifiek richt op deze starters, van opvolgers op familiale land- en tuinbouwbedrijven tot volledige nieuwkomers in de sector. Wie voor 23 december inschrijft voor de Newbie-prijs maakt kans op een bedrijfsfilmpje en een uitwisseling met andere gedreven boeren en tuinders in Europa.

NEWBIE, een Horizon 2020 thematisch netwerk, richt zich specifiek op starters in de land- en tuinbouw. Wetenschappers en experten uit de sector (o.a. beleidsmakers en vertegenwoordigers van landbouworganisaties) willen samen de obstakels opruimen waarmee nieuwkomers geconfronteerd worden. Meer concreet willen ze de slaagkansen verhogen voor nieuwe businessmodellen. Hoe? Door een ontmoetingsplatform te vormen van starters, opvolgers, adviseurs, onderzoekers en andere belangrijke spelers in land- en tuinbouw. Samen zullen ze naar oplossingen zoeken voor uitdagingen zoals hoge grondprijzen; toegang tot kennis, financiering en arbeid; de zoektocht naar een boerderij voor een overnemer van buiten de sector; enz.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de Newbie-website. Wie wil deelnemen aan het netwerk, kan zich hier inschrijven. Opdat het onderzoek en lerend netwerk met de nodige luister van start kan gaan, wordt er een wedstrijd aan gekoppeld. Elke Vlaamse landbouwer die niet langer dan tien jaar professioneel actief is op het bedrijf maakt kans op de Newbie-prijs. Er geldt geen leeftijdsbeperking want, zo legt KU Leuven uit, een ‘Newbie’ kan zoon- of dochterlief zijn die op jeugdige leeftijd het ouderlijk bedrijf voortzet maar kan ook een volslagen onbekende met land- en tuinbouw wezen die op latere leeftijd zijn of haar carrière een nieuwe wending geeft.

Inschrijven voor de wedstrijd kan tot 23 december via deze link. Uit de kandidaten wordt een selectie van tien laureaten gemaakt op basis van de durf die ze toonden op vlak van innovatie. Hieruit wordt één winnaar gekozen, waarbij niet enkel geluisterd wordt naar het oordeel van een jury van sectorspecialisten maar ook gekeken wordt naar het aantal Facebook-likes dat de laureaten verzamelen. KU Leuven kiest met opzet voor een wedstrijdluik via sociale media omdat een netwerk uitbouwen een must is voor elke nieuwkomer in land- en tuinbouw.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via