nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.01.2019 Bijna 10 procent meer startende ondernemingen in 2018

In 2018 werden er 57.010 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht in het Vlaams gewest, goed voor een groei van 9,1 procent tegenover 2017. Dat blijkt uit een analyse van UNIZO op basis van gegevens van Graydon Belgium. Van de nieuw opgerichte bedrijven is 62,1 procent een eenmanszaak. Volgens UNIZO-topman Danny Van Assche heeft de aanhoudende toename van het aantal starters te maken met het verbeterd imago van ondernemerschap, de aantrekkende economie en een aantal regeringsbeslissingen.

UNIZO verwacht dat er bij de 57.010 startende zelfstandigen nog 741 bijkomen, omdat nog niet alle informatie van 2018 is verwerkt. Net als in 2017 bereikte het aantal starters in 2018 een recordhoogte. De stijging is te zien in alle provincies, maar is met 13,1 procent het grootst in Oost-Vlaanderen. Vlaams-Brabant volgt als tweede met een stijgingspercentage van 8,9 procent. De stijging is met 7 procent het minst groot in Limburg. In de provincie Antwerpen bedraagt de groei 7,9 procent en in West-Vlaanderen 8,1 procent.

Bij UNIZO wordt als verklaring onder meer gewezen op een aantal voor het ondernemerschap gunstige regeringsbeslissingen. Daarmee bedoelt topman Danny Van Assche de verlaging van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de win-winlening en de taxshelter voor startende ondernemingen. Toch kan de regering volgens hem nog meer doen om het starten van een zaak aan te moedigen. "We blijven hameren op de nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut voor zelfstandigen, met als eerste prioriteit een gelijkwaardig pensioen", besluit Van Assche.

Bron: Belga

Volg VILT ook via