nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2019 Alle everzwijnen in besmette zone worden afgemaakt

Een kleine maand voor de start van het jachtseizoen op 1 juli heeft de Waalse regering een nieuw besluit genomen om de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg in te dijken. In het afgebakende gebied zal de volledige everzwijnenpopulatie worden afgemaakt, zegt minister van Natuur en Bos René Collin. Dat zal gebeuren door overheidsambtenaren. Tot een tweede gebied, dat onder verhoogde waakzaamheid staat, krijgen jagers wel toegang. Er moeten zelfs drijfjachten georganiseerd worden, desnoods door de overheid. De Luxemburgse bossen zijn ondertussen al twee maanden weer open voor recreanten.

Rond de streek van Etalle in de provincie Luxemburg zijn veiligheidszones afgebakend omdat Afrikaanse varkenspest sedert september 2018 de ronde doet onder wilde zwijnen. Maandenlang zijn recreanten uit de bossen geweerd om te vermijden dat ze het voor (wilde) varkens zeer besmettelijke en schadelijke virus zouden verspreiden. Sinds 6 april zijn de bossen weer open, wat aan Vlaamse zijde voor ongerustheid zorgt. Het hoogtepunt van de epidemie mag dan wel voorbij zijn, er worden nog altijd nieuwe verdachte gevallen gevonden. De laatste update dateert van 27 mei. Toen stond de teller op 2.846 geanalyseerde everzwijnen, waarvan er 814 besmet bleken.

Mensen die in het 16.000 hectare grote gebied in de Gaumestreek willen wandelen of mountainbiken kunnen dat mits een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo moeten ze zich op de paden houden, mogen ze geen vleeswaren als picknick meenemen, horen etensresten in de vuilbak thuis en – wat minder vanzelfsprekend lijkt – zou men na de wandeling of fietstocht de schoenen of de mountainbikebanden moeten ontsmetten met javel.

Nu heeft minister van Natuur René Collin aangekondigd dat alle everzwijnen in de besmette zone afgemaakt worden. Dat zal gebeuren door de overheid want jagen op everzwijnen blijft er verboden, behalve voor jagers die een afwijking op dat verbod hebben bekomen. In de bufferzone daarrond wil men de populatie wel door middel van (drijf)jacht verkleinen. Tegen 2020 mikt de overheid op een halvering van de populatie everzwijnen op het ganse Waalse grondgebied.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via