nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.07.2019 Franse boeren met hoog inkomen uitsluiten van steun

Frankrijk speelt met het idee om voor het volgende Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) een plafond in te stellen aan de inkomens van landbouwers om inkomenssteun te ontvangen. “We zijn van mening dat landbouwers met een inkomen van meer dan 100.000 euro per jaar, de solidariteit van het GLB niet langer nodig hebben”, zei de Franse staatssecretaris van Europese Zaken, Amelie de Montchalin. Met het budget dat daardoor vrijkomt, wil Frankrijk inzetten op de begeleiding van landbouwers die bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken.

Franse landbouwers met een inkomen hoger dan 100.000 euro per jaar, zouden niet meer in aanmerking komen voor inkomenssteun vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Fransen willen dat geld gebruiken om landbouwers te ondersteunen die hun bedrijf willen ‘transformeren’. “Bijvoorbeeld landbouwers die hun productie minder gevoelig maken voor klimatologische gevaren”, citeert Pleinchamp.com de Franse staatssecretaris van Europese Zaken, Amelie de Montchalin.

Ze voegde eraan toe om te ‘vechten’ zodat de begroting van het GLB op hetzelfde niveau zou blijven als voorheen. Het budget zou dus niet dalen, maar met het vrijgekomen budget wil Frankrijk haar landbouwer begeleiden. “Het is essentieel dat de landbouw wordt getransformeerd”, aldus Amelie de Montchalin. “En de Franse landbouwers willen dat ook, maar ze zullen niet zomaar allerlei veranderingen doorvoeren zonder dat daar iets tegenover staat.” De Fransen pleiten daarom voor een zogenaamd transformatiebudget. “We zouden graag zien dat 40 procent van het GLB-budget een transformatiebudget is, dat vooral kan ingezet worden om milieumaatregelen te ondersteunen”, klinkt het.

Bron: Pleinchamp.com

Volg VILT ook via