nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.07.2019 Frankrijk wil inkomenssteun vroeger uitkeren

De Franse landbouwminister Didier Guillaume heeft de Europese Commissie gevraagd om de subsidiegelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vervroegd uit te keren. Het gaat om 1 miljard euro dat beschikbaar zou worden gesteld voor de Franse boeren. Zij kunnen het geld goed gebruiken nu ze voor het tweede jaar op rij te kampen hebben met extreme droogte. In 73 departementen gelden ondertussen restricties voor het watergebruik.

In Frankrijk is het al maanden erg warm met – net als vorig jaar - extreme droogte tot gevolg.  Deze noodsituatie volgt na het toch al moeizame 2018, waardoor landbouwers financieel gezien niet sterk in hun schoenen staan. De Franse landbouwminister Didier Guillaume vraagt aan de Europese Commissie of het voorschot van de GLB-inkomenssteun, dat voor 16 oktober moet worden uitgekeerd, niet verhoogd kan worden van 50 naar 70 procent. Daardoor zou er één miljard euro vrijkomen. In totaal keert het GLB negen miljard euro inkomenssteun uit aan Franse landbouwbedrijven.

Volgens minister Guillaume kunnen veehouders het vervroegd vrijgekomen subsidiegeld gebruiken om extra voeder voor hun veestapel aan te kopen. “Een welgekomen gebaar”, reageerde de grootste landbouworganisatie van het land, FNSEA. “Al vrezen we dat de maatregel te laat komt”, zei voorzitter Christiane Lambert in een reactie. “Veel bedrijven hebben nu financiële middelen nodig om hun veestapel van voeder te voorzien. Bovendien moet daarvoor eerst voeder gevonden worden.”

Vorig jaar in augustus kondigde landbouwcommissaris Phil Hogan aan om het voorschotbedrag binnen het GLB te verhogen. Daarbij werden aanvullende versoepelende maatregelen aangekondigd, zoals het mogen inzetten van groenbedekkers als ruwvoeder voor de koeien.

Bron: Boerenbusiness / Pleinchamp.com

Volg VILT ook via