nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.09.2019 Ter Beke weinig last van dure grondstoffen

Ondanks dure grondstofprijzen kan voedingsgroep Ter Beke goede resultaten voorleggen na de eerste jaarhelft. Door de Afrikaanse varkenspest is de prijs van varkensvlees fors gestegen en daarnaast werden ook sommige zuivelproducten en groenten (aardappelen, ui) fors duurder, net als de transport- en energiekosten. “Toch zijn we erin geslaagd om een hogere winst te boeken, bij een stijgende omzet”, klinkt het bij Ter Beke. Vooral de efficiëntiemaatregelen die in 2018 werden ingevoerd en de mogelijkheid om in Nederland te verkopen onder het ‘Beter Leven Keurmerk’, spelen daar een rol in.

Het eerste halfjaarrapport van voedingsgroep Ter Beke vertoont een positieve trend. “De verkopen stegen de eerste zes maanden met 8,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, tot 358 miljoen euro”, klinkt het. “En de bedrijfswinst (ebit) verbeterde van 5,7 miljoen euro naar 9,4 miljoen.” Nochtans waren de omstandigheden niet ideaal, maar de impact van de stijgende grondstofprijzen werd in het bedrijf weinig gevoeld.

Ter Beke verwijst naar de ‘efficiëntiemaatregelen’ die het in 2018 heeft opgestart en die het dit jaar heeft voortgezet. Ook het Nederlandse keurmerk ‘Beter Leven’ hielp om de kost van de duurdere grondstofprijzen door te rekenen aan de consument. “In Nederland is het marktaandeel van vlees en vleeswaren met een ‘Beter Leven Keurmerk’ aanzienlijk”, laat Ter Beke weten. “Niet alleen de varkenshouders die werken onder dat keurmerk krijgen een premie. Die premies worden ook verder in de keten toegepast, waardoor grondstofprijsstijgingen zich wel vertalen in de prijs van eindproducten. Ook in België klinken vandaag veel stemmen om zo’n programma op de been te helpen, wat het dierenwelzijn en de levensvatbaarheid van de hele keten zou garanderen.”

Ter Beke verwacht - behoudens onvoorziene marktomstandigheden - over het volledige boekjaar een hoger onderliggende bedrijfswinst te boeken dan in 2018.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Ter Beke

Volg VILT ook via