nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.09.2019 Zoete aardappel wint snel terrein in Vlaanderen

Begin september ging op het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) voor de eerste maal een proefveldbezoek door volledig gewijd aan de teelt van bataat. “Op een paar jaar tijd heeft de ‘zoete aardappel’ zijn intrede gemaakt op Vlaamse grond”, vertelt PCG-onderzoeker Annelien Tack. “Na een eerste kennismaking met de teelt op een aantal bedrijven in 2017, goed voor een 10-tal hectare, werd vorig jaar ruim 40 hectare bataat geteeld. Dit jaar werd bataat toegevoegd als teelt in de verzamelaanvraag en werd om en bij de 80 hectare bataat geregistreerd in Vlaanderen.” De opmars van deze nieuwkomer wordt ondersteund vanuit het praktijkonderzoek, onder andere door een uitgebreide rassenproef op PCG en de proefondervindelijke zoektocht naar geschikte onkruidbestrijdingsmiddelen.

Hoewel de teelt van bataat in onze contreien vrij nieuw is, kon het proefveldbezoek bij PCG in Kruishoutem op heel wat belangstelling rekenen. “Meer dan 40 geïnteresseerden daagden op voor een namiddag die volledig in het teken stond van de zoete aardappel”, blikt onderzoeker openluchtgroenten Annelien Tack terug. Om een antwoord te bieden op de vragen van kandidaat-telers legde het Oost-Vlaamse proefcentrum ook dit jaar verschillende proeven aan in het kader van het VLAIO La-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’.

Naast een uitgebreide rassenproef met maar liefst 19 verschillende rassen die knollen opleveren met zowel oranje, wit als paars vruchtvlees ligt een herbicidescreening aan. “Daar wordt gekeken naar de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in de teelt van bataat”, verduidelijkt Tack. “Als laatste ligt een grote demonstratieve proef aan waarin we het manueel planten van slips vergelijken met het machinaal planten van gewortelde plugplanten. Ook demonstreren we het effect van stikstofbemesting en vergelijken we watergift via vloeidarmen in de rug met watergift van bovenaf via tiksproeiers.”

De maand mei was kouder dan diezelfde maand vorig jaar zodat het warmteminnende gewas iets trager startte. “Toch zien de tussentijdse oogstbeurten er veelbelovend uit”, aldus de onderzoekster, en ze specifieert: “Net zoals in 2018 treffen we eind augustus bij verschillende rassen reeds een bruto-opbrengst van ongeveer 1 kilogram per plant aan bij een plantdichtheid van 75 bij 30 centimer. Opnieuw zien we in het veld dat het planten van ‘slips’ (ongewortelde stekken, nvdr.) mooiere knollen oplevert dan het planten van reeds gewortelde plugplanten.”

Omdat mechanisatie één van de heikele punten is bij een nieuwe teelt werden tijdens het proefveldbezoek verschillende machines gedemonstreerd. Toonden onder meer hun kunnen: een machine om schuine gaten te ponsen op ruggen voor de manuele aanplant van slips, een plantmachine om gewortelde plugplanten te planten op folieruggen en een oogstmachine om bataat te rooien in kisten.

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), dat ook zijn uitvalsbasis in Kruishoutem heeft, toonde een aardappelloofklapper die korte metten kan maken met het lange loof van bataat als hij uitgerust wordt met extra snijschijven. Wie de schil van de knollen zo min mogelijk wil kwetsen om een mooi product te kunnen afleveren, doet er volgens PCG goed aan net zoals zij machinaal te rooien en de knollen vervolgens manueel op te rapen. De onderzoekers toonden dat het hen lukt om met een aardappelrooier de knollen met voldoende aarde uit de grond te lichten en ze weer neer te leggen op het veld.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: PCG Kruishoutem

Volg VILT ook via