nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2019 Zuid-Korea rapporteert eerste haard van varkenspest

Zuid-Korea heeft Afrikaanse varkenspest vastgesteld op het eigen grondgebied. In Paju, een stad aan de grens met Noord-Korea, zijn volgens persagentschap Belga vijf varkens dood aangetroffen die met het virus waren besmet. De officiële melding door de autoriteiten aan de Werelddiergezondheidsorganisatie heeft het over één dood varken op een bedrijf dat nochtans zijn voorzorgen nam. Minister van Landbouw Kim Hyun-soon kondigde aan dat drie boerderijen in Paju zijn geruimd. Voor het virus bestaat geen behandeling. In eigen land is de uitbraak bij everzwijnen in de bossen van de provincie Luxemburg ingedamd en zijn er nooit varkensbedrijven besmet geraakt.

Drie maanden geleden had Noord-Korea verklaard dat tientallen varkens dood waren door de varkenspest, in een boerderij aan de Chinese grens. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is de ziekte aanwezig in zeven Aziatische landen: Cambodja, de Filipijnen, China, Noord-Korea, Laos, Mongolië en Vietnam. Aan het lijstje met besmette landen in de regio moet nu Zuid-Korea toegevoegd worden.

Op 18 september hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten aan de Werelddiergezondheidsorganisatie een uitbraak gemeld. Het betreft geen everzwijn, maar een gedomesticeerd varken op een boerderij. Uit de officiële rapportering valt op te maken dat het geen zogenaamde 'back-yard farm' betrof met gebrekkige of zelfs onbestaande voorzieningen op vlak van bioveiligheid. Het varkensbedrijf in kwestie was omheind en de dieren kregen geen voedselresten te eten.

Het land telt zowat 6.700 varkensboerderijen. Het Afrikaanse varkenspestvirus kan enkel worden ingedijkt door besmette dieren te doden. Dat is dan ook meteen gebeurd met ruim 4.700 varkens.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via