nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2019 "Jaarrond bleef het wolventerritorium een schietkraam"

Nu het er steeds meer op lijkt dat wolvin Naya en haar kroost gedood werden door professionelen – een Vlaamse krant heeft het over “de perfecte moord” –, eisen vier natuurverenigingen een moratorium op de jacht in wolvengebied. "Alleen met een totaalverbod op jacht in het hele wolventerritorium is er enige kans op een 'doorstart' van de prille wolvenpopulatie in Vlaanderen", klinkt het. Ze nemen het de Vlaamse overheid kwalijk dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) met jagers samenwerkte bij het opvolgen van de wolven. “Naïef”, klinkt het, “en een noodgreep want met slechts een handvol natuurinspecteurs voor heel Limburg was het al op voorhand zonneklaar dat ANB de bewaking op het terrein niet alleen zou kunnen garanderen.”

Landschap vzw (de vereniging achter Welkom Wolf), Vogelbescherming Vlaanderen, Natuurhulpcentrum Opglabbeek en Animal Rights willen een onmiddellijk moratorium op de jacht. "Toen wolvin Naya begin 2018 het Vlaamse grondgebied binnenliep, was de overheid daar op geen enkele manier op voorbereid, ondanks herhaalde waarschuwingen sinds 2011 dat de wolf op weg was naar Vlaanderen (...) In zeven haasten werd toen een Vlaams Wolvenplan klaargestoomd. Alle denkbare actoren werden rond de tafel gezet om het document snel goed te keuren, om vervolgens op het terrein business as usual te bedrijven."

Met een onmiddellijk moratorium op de jacht in wolvengebied willen de verenigingen erger voorkomen. “Wolf August is immers nog in het wolventerritorium aanwezig en loopt elke dag het risico om hetzelfde lot te ondergaan als Naya. Bij ongewijzigd beleid is het slechts een kwestie van dagen voor de Vlaamse overheid ook haar laatste levende wolf in Noord-Limburg verliest.” Het zit hen hoog dat het wolventerritorium “jaarrond één groot schietkraam bleef zonder noemenswaardig toezicht”.

Daarnaast pleiten de organisaties voor een onmiddellijke versterking van de Natuurinspectie in het wolvengebied. “In het bijzonder moet de Natuurinspectie in heel Limburg drastisch versterkt worden om de pakkans van malafide figuren flink de hoogte in te jagen.” Wat ze vooral niet willen, is dat de Vlaamse overheid vanwege het tekort aan boswachters en natuurinspecteurs de jagers mee verantwoordelijkheid blijft geven in het opvolgen van wolven. “Een deel van de Vlaamse jagers maakte er nochtans vanaf dag één geen geheim van dat ze de wolf liever kwijt dan rijk was en deed er alles aan om te suggereren dat de wolven waren uitgezet.”

Ondertussen staat er een premie van 30.000 euro op het hoofd van de wolvendoder. Vogelbescherming Vlaanderen, Animal Rights en het Natuurhulpcentrum loven samen 20.000 euro uit voor de gouden tip. Een ondernemer die liever anoniem wil blijven, stortte 10.000 euro extra op een rekening van Vogelbescherming Vlaanderen. Ondertussen stromen op het e-mailadres de tips toe, over Naya maar ook over vermeende jachtinbreuken. Alle nuttige tips worden doorgegeven aan de bevoegde autoriteiten. Afhankelijk van het soort tip spreekt Vogelbescherming Vlaanderen het parket, de Natuurinspectie van ANB of natuuronderzoeksinstituut INBO hierover aan. “We blijven onze rol als advocaat van de fauna spelen”, klinkt het. In de krant staat te lezen dat het voor de Natuurinspectie een helse klus wordt om feiten van fictie en van dubieuze afrekeningen met een jachtvereniging te onderscheiden.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Vogelbescherming Vlaanderen

Volg VILT ook via