nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2019 Rookwolk van Frans chemiebedrijf vervuilt landbouwgrond

Minstens 1.800 Franse boeren hun bedrijf ging op slot nadat er bij een hevige brand roet vrijkwam in de wijde omgeving van de chemiefabriek Lubrizol in Rouen. Hoe schadelijk de rookwolk en roetneerslag zijn, blijft onduidelijk. Er geldt in 112 gemeenten rondom Rouen nog altijd een verkoopverbod voor bepaalde landbouwproducten. Duizenden hectaren landbouwgrond worden hierdoor geraakt, veebedrijven gingen op slot en melk wordt niet opgehaald door de zuivelfabriek. De eerste compensaties zullen binnen tien dagen worden betaald, aldus het Franse landbouwministerie. Minister Didier Guillaume beloofde een volledige schadeloosstelling.

Lubrizol produceert additieven voor het verrijken van oliën, brandstoffen en industriële verf. Vorige week brak een brand uit in de fabriek in het noordelijke Rouen. Na de brand trok de grote rookwolk over de regio, wat zorgde voor heel wat neerslag van roet. Het hoofd van het departement Seine Maritime verklaarde aan de landbouworganisaties dat in Seine-Maritime 112 gemeenten zijn getroffen, 39 in Somme, 40 in Oise en 14 in Aisne. Over de andere departementen van Normandië en de aangrenzende departementen van de regio Ile-de-France werd in eerste instantie niets gezegd.

Enkele ministers hebben de site ondertussen bezocht. Premier Edouard Philippe beloofde "absolute transparantie" en verzekerde op basis van de uitgevoerde analyses dat de geur van rotte eieren niet "schadelijk" was. Een week na de brand stinkt het in de stad Rouen nog steeds zo erg. Ondertussen mogen boeren in 112 gemeenten rondom Rouen hun velden niet oogsten. Er geldt ook een verkoopverbod voor dierlijke producten zoals melk en eieren van kippen met buitenloop. Het Nationaal Landbouwfonds voor Gezondheid en Milieu (FMSE), dat gedeeltelijk door boeren wordt gefinancierd, komt tussenbeide om hen te vergoeden voor de economische verliezen als gevolg van milieuklachten of -incidenten.

Milieuactivisten en enkele leden van de oppositie zijn niet gerustgesteld door de sussende woorden van de regering. Vakbonden, belangenverenigingen en milieuactivisten eisten dat er een complete lijst komt met de producten die op de laatste donderdag van september in brand zijn gegaan bij de fabriek Lubrizol. Ondertussen is die lijst vrijgegeven en blijkt dat er 5.253 ton aan chemicaliën ontsnapte naar de omgeving. Op de vraag hoe schadelijk dat is, bleef het antwoord lange tijd uit. Ineris, een Frans instituut dat gespecialiseerd is in industriële risico's, verklaarde nu dat de roet "bijna verwaarloosbaar lage" hoeveelheden dioxine bevat. Analyses op voedselproducten zijn nog aan de gang.

De regering wil het principe 'de vervuiler betaalt' toepassen. Een groep advocaten heeft zich ondertussen verenigd om de klachten bijeen te zamelen en een werkgroep op te richten. Inwoners van Rouen betoogden met gasmaskers aan om hun ongerustheid te uiten en meer duidelijkheid te vragen. Ook landbouwers maken zich ondanks de beloofde compensaties grote zorgen. Het Franse parlement zal een onderzoek openen naar de brand. De rookwolk die ontstond bij de brand is ook over ons land getrokken, meldde het Waalse Crisiscentrum.

Bron: Belga / Le Figaro

Beeld: Rouen.fr

Volg VILT ook via