nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2019 Aandeel Ter Beke geschorst en vleeswaren uit winkelrek

De handel in het aandeel van voedingsbedrijf Ter Beke is vrijdagmiddag opgeschort op de beurs van Brussel, na berichten over vleeswaren die aan de bron liggen van een listeriabesmetting in Nederland. Dat er drie doden zijn gevallen door de bacterie heeft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid nog maar pas ontdekt met een nieuwe onderzoeksmethode. De stalen waren genomen van vleeswaren afkomstig uit de fabriek in Aalsmeer van Offerman, een dochterbedrijf van Ter Beke. Onder meer bij Aldi en Jumbo zijn vleeswaren uit voorzorg uit de winkelrekken genomen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vrijdag dat de voorbije twee jaar hoogstwaarschijnlijk 20 Nederlanders met listeria besmet raakten via vleeswaren. "Hiervan zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad", klinkt het. "De producent heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing uitgestuurd." De naam van de vleeswarenfabrikant noemt het rijksinstituut niet, maar volgens mediaberichten gaat het om Offerman.

Dat bedrijf maakte donderdag ook bekend dat het in Aalsmeer gesneden en verpakte vleeswaren terugroept "wegens mogelijke aanwezigheid van listeria". De producten lagen onder meer in de rekken van Jumbo- en Aldi-winkels. De Nederlandse groothandel Sligro heeft 160 productsoorten teruggeroepen bij klanten als gevolg van de listeriakwestie bij vleeswarenproducent Offerman, een dochterfirma van de Belgische vleeswarenproducent Ter Beke. Bij hoeveel klanten dat nodig was, wil een woordvoerder niet kwijt.

De handel in het aandeel van het voedingsbedrijf Ter Beke is opgeschort op de beurs van Brussel na de berichten over de listeriabesmetting. De fabriek in Aalsmeer blijft voorlopig dicht. Offerman sloot de productielijnen op donderdag "per direct" na de aanwijzing van een bacteriebesmetting. Het snijden en verpakken van vleeswaren mag pas hervat worden als alle lokalen grondig schoongemaakt en heringericht zijn én zijn goedgekeurd door NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten. De vleeswarenproducent wil momenteel niet ingaan op de te verwachten financiële schade.

Inmiddels is ook een link gelegd met de rosbief van het merk Délifin die Aldi in België moest terugroepen. "De rosbief is afkomstig van Offerman, uit de fabriek in Aalsmeer in Nederland", bevestigt een woordvoerder van Aldi België. Volgens Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck heeft Offerman enkel rosbief geleverd aan de supermarkt. "Het gaat om één product. Zelf hebben we nog geen klachten gehad, en er zijn geen problemen vastgesteld met het product. Maar uit voorzorg roepen we het product terug." Of Offerman aan andere Belgische supermarkten heeft geleverd, was vrijdag nog niet duidelijk. Het Voedselagentschap nam contact met de collega's in Nederland en deelde zondag mee dat ook Albert Heijn in ons land vleeswaren uit voorzorg terugroept. Het gaat om alle charcuterie van het merk Wahid, die eveneens geleverd is door het Nederlandse bedrijf Offerman..

De kans op een listeriabesmetting is klein, maar de gevolgen kunnen voor een patiënt ernstig zijn. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. Heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen zwaarder ziek worden en zelfs overlijden. Zwangere vrouwen riskeren een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. Volgens Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, is hun aantal in eigen land vergelijkbaar (75). De bacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Het Voedselagentschap nam vorig jaar 9.155 stalen van voedingswaren voor analyse op listeria en 99,2 procent daarvan was conform.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: RIVM

Volg VILT ook via