nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.12.2019 Telt Vlaanderen opnieuw twee wolven?

Er is waarschijnlijk een tweede wolf in Vlaanderen, zo melden Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap voor Natuur en Bos donderdag. Boswachters van het ANB hebben in het Limburgse Oudsbergen meerdere pootafdrukken van een nieuwe wolf ontdekt. Veehouders wordt gevraagd om preventieve maatregelen te nemen om hun vee te beschermen.
"Geen witte kerst, maar een wolvenkerst. Welkom Noël(la)?", laat Demir op Facebook en Twitter weten.De boswachters ontdekten donderdag, na een tip van een jogger, in Oudsbergen meerdere pootafdrukken van een wolf die waarschijnlijk niet toebehoren aan de reeds aanwezige wolf August. Specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben bevestigd dat het om pootafdrukken van een wolf ging. Bovendien is zo goed als zeker uitgesloten dat het pootafdrukken van August zijn, aangezien er een duidelijk verschil in de grootte van de afdruk is.
 
De komst van een tweede wolf is niet onverwacht. Al is het wel nog afwachten of de tweede wolf ook in het gebied zal blijven. De waarneming bevindt zich zeer kort bij het gekende leefgebied van wolf August. Als de tweede wolf een vrouwtje is, kan die zich misschien in het territorium van August vestigen. Het is echter ook mogelijk dat de wolf doortrekt naar andere gebieden. August, de mannelijke wolf, is vorige week nog op camera's van INBO en het ANB vastgelegd.
 
De Vlaamse overheid roept iedereen in Vlaanderen op om de beschermde diersoort geen kwaad aan te doen. "Dit toont aan dat de Limburgse natuur uitermate geschikt is voor de wolf, maar daar gaan ook uitdagingen aan gepaard", zegt Demir. "Niet alleen voor de veiligheid van bijvoorbeeld het vee, maar ook voor de mensen. Daarom vraag ik alertheid van iedereen die zich in onze bossen begeeft. Samenleven met de wolf is een uitdaging, maar die moeten we aangaan."
 
In 2019 kwamen 26 meldingen binnen, waarvan het 14 keer om een aanval van wolf op vee ging. Er is al voor 2.412 euro aan schadevergoedingen uitbetaald. Meestal stond er geen elektriciteit op de omheining waardoor de wolf tot bij de dieren geraakte. Wie preventieve maatregelen neemt, kan daarvoor beroep doen op subsidies van de Vlaamse overheid.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: ANB

Volg VILT ook via