nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.02.2020 Schubdier waarschijnlijk bron van Coronavirus

Het schubdier, een klein zoogdier dat met uitsterven wordt bedreigd, kan het dier zijn dat het nieuwe coronavirus heeft overgedragen op de mens. Dat hebben wetenschappers van de Chinese landbouwuniversiteit vrijdag gezegd. In een mededeling duiden de onderzoekers het schubdier aan als een "mogelijke tussengastheer" die de overdracht van het virus mogelijk heeft gemaakt. In China klinken de stemmen voor een totaalverbod op bushmeat ondertussen steeds luider.
Een dier dat een virus draagt zonder ziek te zijn kan dat overbrengen op andere soorten, en wordt een "besmettingsbron" genoemd. In het geval van het coronavirus gaat het met zekerheid om de vleermuis. Volgens een recente studie komen de genomen van het coronavirus voor 96 procent overeen met het virus dat circuleert bij vleermuizen. Het virus van de vleermuis kan echter niet rechtstreeks overgedragen worden op de mens. Dat moet via een andere soort, een tussengastheer, zijn gebeurd.
 
De Chinese wetenschappers testten meer dan 1.000 stalen van wilde dieren, en stelden vast dat de genomen van de virussequenties van schubdieren voor 99 procent identiek zijn aan die van patiënten met het coronavirus.
 
Voor Chinezen en Vietnamezen is het vlees van exotische, wilde dieren of bushmeat, zoals het schubdier, een delicatesse. De schubben, botten en organen van het dier worden gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Maar ironisch genoeg schuilen er wel vaker gevaarlijke virusziekten in die wilde dieren.
 
Ook sars zou ontstaan zijn in vleermuizen en via civetkatten in China op de mens overgedragen zijn. Tijdens de sars-epidemie in 2003 had China een tijdelijk verbod uitgevaardigd op bushmeat. Nadien werd alles echter opnieuw business as usual.
 
Ook nu heeft de Chinese overheid een tijdelijk verbod ingesteld op de verkoop van wilde dieren op markten, in supermarkten, restaurants of via webwinkels. Maar er gaan steeds meer stemmen op om een permanent verbod om de handel in wilde dieren een halt toe te roepen. De regering wil ook de illegale wildmarkten aanpakken. Hoe ze dit willen doen, blijft natuurlijk nog de vraag. Naast een verbod is ook een mentaliteitswijziging nodig, waarbij mensen het geloof in de geneeskrachtige werking van bushmeat kwijtspelen. Een einde aan de handel in wilde dieren zou er voor zorgen dat het Coronavirus de laatste virusziekte is die uit de Chinese eetcultuur voortkomt.

Bron: Belga / NRC Handelsblad

Volg VILT ook via