nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.04.2020 ILVO toont hoe je veilig werkt in coronatijden

Ook tijdens de coronacrisis blijft het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) operationeel. 2 op de 3 medewerkers kan zijn job van thuis uitvoeren, maar anderen zijn nog aan de slag in labs, werkplaatsen, serres, stallen, proefvelden of op verplaatsen. Daarom nam ILVO uitgebreide genomen om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen en deelt het zijn ervaring via video’s.
“De protocollen en filmpjes die ervoor zorgen dat elke werknemer zorgvuldig en zonder systeemfouten omgaat met de bescherming, worden nu openbaar gemaakt”, vertelt communicatieverantwoordelijke Greet Riebbels. “Mogelijk kunnen de agrovoedingsbedrijven of elke werkomgeving waar men heropstart er nuttig gebruik van maken.” 
 
ILVO heeft inmiddels meer dan 1000 zelfgemaakte herbruikbare mondmaskers van katoen in gebruik. Die worden, nog steeds, geproduceerd door 25 vrijwilligers in een naaiteam. De mondmaskers verzekeren de werking voor het geval dat er tekorten in wegwerp-beschermingsmateriaal zouden zijn.  
 
“Als bescherming passen we het ‘hordenprincipe’ toe”, zegt Riebbels. “Dat wil zeggen dat niet één maatregel op zich beschermend is, maar net de combinatie van een heel pakket aan maatregelen voldoende bescherming geeft.”
 
Elke maatregel is belangrijk: afstand houden, wegblijven van zieken of kwetsbaren, uiterste discipline in hygiëne van mensen en omgeving, controleren van externen op gedrag en koorts, maximaliseren van thuiswerk. En gezichtsbescherming als social distancing tijdens bepaalde taken moeilijk is.
 
ILVO gebruikt onder meer herbruikbare mondmaskers. “De mondmaskers zijn een extra horde”, aldus Riebbels. “Onze procedures zijn eenvoudig verfilmd en nu ook openbaar gemaakt op youtube. Dit kan een inspiratie zijn voor de productievloer in de bedrijven in onze sector.” 
 
Raadpleeg de presentatie van afdelingshoofd Lieve Herman.
 
 
De uitgeschreven protocollen zijn ook beschikbaar als pdf.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via