nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.04.2020 Tuincentra mogen opnieuw de deuren openen

Tuincentra en de doe-het-zelfwinkels kunnen de deuren opnieuw openen, maar onder dezelfde voorwaarden die bij de voedingswinkels gelden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdagavond beslist. Klanten moeten immers op een veilige afstand van elkaar kunnen blijven, aldus premier Sophie Wilmès. Boerenbond reageert tevreden op de beslissing “die voor een aantal Vlaamse siertelers eindelijk ademruimte schept”. De tuincentra zelf zijn klaar om zaterdag de deuren te openen, klint het bij de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV).
De Nationale Veiligheidsraad heeft de inperkingsmaatregelen rond het coronavirus verlengd tot en met 3 mei. Om deze verlenging draaglijk te maken, is beslist dat tuincentra en doe-het-zelf-zaken de deuren mogen openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels. Dat heeft premier Sophie Wilmès gezegd op de persconferentie achteraf.
 
Voor de sierteeltsector betekent dit eindelijk wat goed nieuws. Door de coronacrisis wordt het omzetverlies op 135 miljoen euro geraamd. De export van Vlaamse sierteeltproducten kwam door de uitbraak van de pandemie tot een volledige stilstand. Een groot deel van de binnenlandse markt en van het verkoopseizoen ging verloren doordat bloemenwinkels en ook tuincentra, met uitzondering van die centra die diervoeding verkopen, gesloten werden. Vorige week nog riepen de siertelers de regering op om de tuincentra terug te openen.
 
“De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle tuincentra te openen, is een lichtpuntje voor een aantal zwaar getroffen siertelers”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Met name diegenen die voornamelijk gericht zijn op de verkoop op de binnenlandse markt zullen zo weer een afzet hebben voor (een deel van) hun product.”
 
Voor De Becker biedt de beslissing van de Veiligheidsraad duidelijkheid en kansen voor de siertelers van eigen bodem. “We rekenen erop dat alle gemeenten gevolg zullen geven aan deze beslissing, zodat alle centra effectief kunnen openen”, stelt ze. “Naast de binnenlandse markt die nu enig perspectief biedt, hopen siertelers om ook de export voor bloemen en planten spoedig weer op gang te krijgen.”
 
De leden van BTV zijn alvast klaar om zaterdag weer de deuren te openen. "Wij hebben de heropening al voorbereid", zegt directeur Dirk Ballekens. Al de leden hebben een 'corona garden security' protocol ondertekend waar ze zich moeten aan houden. Gezien de grootte van de tuincentra, is het ook makkelijker om de social distance te handhaven dan bij bijvoorbeeld kleine voedingswinkels. De tuincentra hebben postermateriaal en vloerstickers voorzien en de koepelorganisatie brengt de leden ook in contact met leveranciers van beschermingsmateriaal.
 
BTV is vanzelfsprekend blij met de heropening, al had ze gehoopt dat dit al eerder het geval geweest was. "Nu zijn er te veel consumenten naar te kleine winkels gegaan", klinkt het. "We nemen onze verantwoordelijkheid in de spreiding van de consumentenstroom. We zouden ontroostbaar geweest zijn, moesten we vandaag uit de boot gevallen zijn", aldus de directeur.
 
Met het vooruitzicht op een verdere verlenging van de coronamaatregelen kan in de tuin werken of bloemen in huis halen afleiding en bezigheid schenken voor de bevolking die voor lange periode thuis moet blijven. “We roepen tuincentra uitdrukkelijk op om in deze context zo veel mogelijk producten van Vlaamse telers aan te bieden en tegelijk bijzonder waakzaam te blijven voor de gezondheid van de mensen door de regels voor social distancing strikt te respecteren”, besluit Sonja De Becker. 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via