nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.04.2020 "Opening tuincentra niet voor elke sierteler oplossing"

De sierteelt- en groenfederatie AVBS is bijzonder blij met de heropening van de tuincentra, maar blijft waakzaam voor de toekomst. Dat zegt secretaris Pieter Van Oost een dag nadat de Nationale Veiligheidsraad de beslissing nam om tuincentra te heropenen. "We zijn blij dat ze op ons voorstel zijn ingegaan", zegt de secretaris. “Toch blijft er een probleem. Export is in de sector van sierteelt heel belangrijk en die verloopt in deze coronatijden moeilijk”.

Niet alle producten van Belgische siertelers wordt afgezet in tuincentra. De sierteelt is een bijzonder exportgerichte sector. Het feit dat tuincentra hun deuren weer mogen openen, lost dus maar een deel van het probleem op, verduidelijkt AVBS. Volgens de sectorfederatie is het ook een probleem dat de bloemenwinkels nog niet open mogen. “Hierdoor is er nog steeds geen oplossing voor de snijbloementelers”, aldus Pieter Van Oost.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) was eerder al vragende partij om de bloemisten opnieuw te openen. “Zelfstandige bloemisten die dezelfde producten verkopen als de tuincentra moeten gesloten blijven, terwijl tuincentra open mogen gaan. Dit is oneerlijke concurrentie, vooral als je weet dat supermarkten vandaag ook bloemen blijven verkopen”, zegt Christine Mattheeuws van NSZ. “We dringen er bij de overheden nogmaals op aan om toestemming te geven aan bloemisten om opnieuw op te gaan, mits respect voor social distancing natuurlijk."

Ook over de steunmaatregelen voor de sierteeltsector heerst onbegrip bij AVBS. Zo krijgen bedrijven die niet verplicht moeten sluiten maar toch meer dan 60 procent omzetverlies lijden in de periode maart-april ten opzichte van dezelfde periode in een normaal jaar, een compensatiepremie van 3.000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. “Dit is slechts een zeer kleine fractie van de geleden verliezen”, zegt Pieter Van Oost.

Bedrijven die hun locatie deels moeten sluiten, zoals de winkel met particuliere verkoop, konden al tot en met 19 mei 2020 een éénmalige hinderpremie bekomen van 4.000 euro, aangevuld met 160 euro per dag als de sluiting langer duurt dan 21 dagen. Voor dat laatste komen vele telers niet in aanmerking, aangezien ze vaak geen winkel naar particulieren hebben.

Tot slot is het ook onduidelijk hoeveel geld er van het noodfonds naar de sierteelt zou gaan. De AVBS-secretaris laat weten dat "de maatregelen die België neemt in verhouding moeten zijn met de maatregelen van onze buurlanden om onze concurrentiepositie te garanderen". In Nederland lijkt de overheid wel bereid om met geld over de brug te komen voor de noodlijdende sierteeltsector.  

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via