nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.05.2020 Wie wordt de Newbie van 2020?

KU Leuven reikt voor de tweede maal de Newbie Award uit, de prijs voor een succesvolle starter in de landbouw. Dit jaar dingen 5 kandidaten mee naar de award. Stemmen kan nog tot 15 mei.
Nieuwkomers zijn cruciaal voor zowel het behoud van de landbouw in Europa als voor de verdere ontwikkeling van het Europese platteland. Ze stimuleren de innovatie en het ondernemerschap in de sector. Hun kennis, vaardigheden en hun netwerk zijn bovendien een verrijking voor de sector. Nieuwkomers worden echter geconfronteerd met een aantal uitdagingen en problemen, zoals de toegang tot grond of kapitaal. Het Newbie-netwerk wil een bijdrage leveren om de huidige hindernissen van de nieuwkomers te overbruggen en handvaten aanreiken voor de realisatie van succesvolle bedrijfsstrategieën.
 
Vorig jaar sleepte Olivier Mehuys de award in de wacht. Dit jaar wordt het één van deze laureaten:
 
Pachagreens
 
Pachagreen-788-399.jpg
 
Tom startte eind 2016 met het landbouwbedrijf Pachagreens in regio Gent. Ze produceren verschillende soorten microgroenten (niet te verwarren met kiemgroenten of mini-groenten) in een oude serre. Voor de afzet werkt Tom samen met onder andere Bio Planet en AH Delhaize.
 
De microgroenten worden gekweekt op hennepmapjes en zijn na 10 à 14 dagen klaar. Oogsten gebeurt met behulp van een zelf ontworpen snijmachine.
 
Lees meer op hun website.
 
Maïsterplan
 
Maisterplan-788.jpg
 
Niet ver van het centrum van Damme, West-Vlaanderen, ligt de charmante boerderij van Janne en Maxime. Onlangs waagden zij de overstap naar de landbouw door het bedrijf over te nemen van haar ouders. 20 jaar geleden besloten de ouders om één van hun akkers om te vormen tot een maïsdoolhof en dit voor de 4 volgende zomers. Nu, 16 jaar later, schrijven hun dochter en haar man een nieuw hoofdstuk aan dit verhaal. Het beheer van het landbouwbedrijf is niet makkelijk. Zo houden zowel Janne als Maxime er nog een voltijdse job op na. Toch zijn ze hoopvol. Er zit toekomst in de boerderij. Samen werken ze aan een duurzame, authentieke en extensieve boerderij.
 
Lees meer op hun website.
 
Vrijselhof
 
Vrijselhof-788.jpg
 
Drie jaar geleden startte Joe een biologisch gecertificeerd agro-forestry project op in Kontich. Een goede en gezonde grond is de basis van een welvarend landbouwbedrijf, aldus lag daar de eerste focus. Een volledig verdichte bodem in erbarmelijke staat schrikte Joe echter niet af. In deze voorbereidende fase wist hij verbluffende resultaten in bodemkwaliteit te realiseren, o.a. door compostthee te sproeien op al hun percelen met een aangepast sproeimachine zoals u kan zien op de foto hieronder. Om de nodige compost te kunnen voorzien, houdt Joe op een extensieve manier reeds enkele dieren. Het uiteindelijke doel is het opzetten van een groot agro-forestry en permacultuur project dat lokale klanten kan voorzien van alles, met uitzondering van zuivel, wat er op hun bord ligt.
 
De keuze om niet te werken met bekalking en irrigatie zorgt voor een lange voorbereidingsfase zonder beduidende inkomsten. Dit is echter nodig om een heel robuust en weerbaar bedrijf op te richten dat in harmonie kan bestaan met omliggende natuur, voedsel voorziet voor omwonenden en jaarlijks meer dan 7 ton koolstof per hectare opslaat. Er zal ook plaats zijn voor sociale tewerkstelling.
 
Lees meer op de Facebookpagina.
 
Kopje Zwam
 
kopje zwam-788.jpg
 
De activiteiten van Kopje Zwam zijn niet op één hand te tellen. Achter het uithangbord van microgroenten en oesterzwamburgers schuilt een creatief en vernieuwend systeem dat de filosofie van de circulaire landbouw in elke stap toepast. Zo verwerkt hun systeem wekelijks 500 kg aan reststoffen uit verschillende processen. Alles gebeurt in ongebruikte gebouwen in een verstedelijkte omgeving. Momenteel wordt al het werk verricht ‘s avonds en in het weekend omdat alle leden van Kopje Zwam nog voltijds aan het werk zijn. Voor de toekomst kijken zij onder andere naar de productie in oude zeecontainers en het franchiseren van het concept Kopje Zwam.
 
Lees meer op hun website.
 
Urban Harvest
 
urban-harvest-788.jpg
 
Enkele jaren geleden ruilden Alexandre en Olivier hun jobs bij multinationals op voor het ondernemerschap. Nu kweken zij aromatische planten in een zelf ontworpen verticaal productiesysteem. In hun kweekruimte controleren zij parameters als CO2, luchtvochtigheid en temperatuur om de perfecte omstandigheden te voorzien voor de planten, en dit het hele jaar rond. Momenteel staat hun installatie in de Abbatoir site in Anderlecht, maar snel zullen ze ook deze ontgroeid zijn. Hun systeem is heel flexibel en ze experimenteren voortdurend met nieuwe variëteiten en soorten. Hun producten kan je vinden in de filialen van Delhaize, FreshMed en Färm.
 
Lees meer op hun website.
 
Stemmen kan nog tot 15 mei via de website van Biosfere.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Biosfere

Volg VILT ook via