nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.05.2020 Markten tot 50 kramen mogen vanaf maandag open

Vanaf maandag mogen de openbare markten zich opnieuw opstellen. De Nationale Veiligheidsraad heeft een aantal beperkingen opgelegd: zo worden maximum 50 kramen toegelaten. De eindbeslissing om te openen, ligt bij de lokale besturen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft in overleg met de lokale besturen en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een aantal richtlijnen opgesteld zodat de lokale besturen en marktkramers maatregelen kunnen nemen.
Er is een beperking van het aantal marktkramen tot 50 en er wordt maximum 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam toegelaten. Er wordt ook gevraagd om een circulatieplan te maken, waarbij er met eenrichtingsverkeer en aparte in- en uitgangen wordt gewerkt. De marktkramers en hun personeel dragen verplicht een mondmasker. Elke marktkramer moet ook middelen voorzien om handhygiëne te voorzien en voeding en drank mag niet geconsumeerd worden op de markt.
 
De voorbije dagen en weken heeft minister Crevits naar eigen zeggen veelvuldig overleg gepleegd met vertegenwoordigers van de Nationale Groepering Ambulante Handel (NGAH), met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de centrumsteden en een aantal andere steden en gemeenten. Er is volgens Crevits een ruim draagvlak om onder voorwaarden de openbare markten opnieuw toe te laten. Om lokale besturen en marktkramers goed te informeren, zijn er specifieke richtlijnen voor hen opgesteld. Die zijn terug te vinden op vlaio.be/heropstart.
 
Dat gaat bijvoorbeeld over de plaatsing van de marktkramen op het plein of in de straat waar de markt doorgaat, de goede organisatie van wachtrijen en doorlooppaden, die voldoende breed moeten zijn. Om de lokale besturen daarin te ondersteunen, stelt VLAIO een tool ter beschikking waarmee gratis een digitaal marktplan gemaakt kan worden, rekening houdend met de juiste afstanden tussen de verschillende kramen en de looplijnen.
 
Volgens Crevits primeert de veiligheid en gezondheid van de bezoekers van de markt en de marktkramers. "Daarom is het belangrijk ons goed voor te bereiden op die opening. De plaatsing van de kramen zal bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor een veilig marktbezoek."
 
De marktkramers zelf stemmen zich "zeer tevreden" over de beslissing. "We zullen wel nog moeten afwachten wat de gemeenten gaan beslissen", zegt de Nationale Vrije Marktkramers Vereniging (NVMV) in een reactie.
 
"Het zal nog niet zijn zoals voor de coronacrisis. En het zal ook van gemeente tot gemeente afhangen wat de mogelijkheden zijn", zegt Rudi De Wilde, de voorzitter van NVMV. "Maar we zijn tevreden dat we kunnen starten. En we zullen wel zien wat het geeft."
 
De grotere markten worden wel voor problemen gesteld door de beperking tot 50 kramen. "Die markten zullen misschien nog niet doorgaan", aldus De Wilde. "Er bestaat wel een mogelijkheid om daar een beurtsysteem in te voeren, bijvoorbeeld op basis van het lotnummer van de marktkramer. Maar niet iedereen is daarvoor te vinden. Dat is vooral een vervelend systeem voor mensen die met verse voeding werken." Zij die niet kunnen opstarten, kunnen nog steeds een beroep doen op de hinderpremie en kunnen dus per extra sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro ontvangen.
 
In de limiet op het aantal bezoekers ziet De Wilde minder problemen. "Ik verwacht niet dat de verkoop daar sterk onder zal lijden. Ik denk dat we vooral mensen zullen krijgen die naar de markt gaan om iets te kopen, in plaats van er rond te hangen."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via