nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.07.2020 Captatieverbod versoepeld in Oost-Vlaanderen

Waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere heeft aangekondigd dat het captatieverbod in Oost-Vlaanderen wordt versoepeld: vanaf vrijdag mag er mag opnieuw water worden onttrokken uit 7 waterlopen. Voor 23 andere Oost-Vlaamse stroomgebieden blijft er een captatieverbod van kracht.
Door de aanhoudende droogte was het in een dertigtal stroomgebieden in Oost-Vlaanderen verboden om water op te pompen. Voor 7 waterlopen wordt dat verbod nu opgeheven. Dankzij de regen van de laatste dagen zijn de waterpeilen en debieten opnieuw gestegen, en er wordt nog meer neerslag voorspeld. Voldoende om het verbod op te heffen.
 
"De opheffing van het captatieverbod uit bepaalde waterlopen wil niet zeggen dat dit later niet opnieuw kan worden ingevoerd", zegt Didier Detollenaere, waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen. "Het waterpeil wordt in de verschillende waterlopen constant gemeten en geëvalueerd."
 
De waterlopen waar het captatieverbod verdwijnt, bevinden zich voornamelijk in het Waasland en het Meetjesland. Voor 23 andere Oost-Vlaamse waterlopen wordt het verbod voorlopig verder in stand gehouden.
Eerder beslisten provincies West-Vlaanderen (IJzerbekken) en Vlaams-Brabant al om hun captatieverboden tijdelijk op te heffen.
 
De droogtemaatregelen per provincie zijn te raadplegen op de website van Vlaanderen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via