nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.10.2006 "Weinige natuur in Haspengouw van grote waarde"

Haspengouw is meer dan een ecologische woestijn, waar de land- en tuinbouw heer en meester is. Dat is de stelling van Eddy Dupae, een bioloog die in het pas verschenen boek 'Haspengouw op zijn Paasbest' de loftrompet steekt over zijn geboortestreek.

De afgelopen jaren verzamelde bioloog Eddy Dupae mappen vol relevante informatie over de natuurpracht van Haspengouw. "De regio staat bekend voor zijn boomgaarden en akkers en wordt daarom vaak aanzien als een ecologische woestijn", zegt Dupae. "Het klopt dat de streek weinig natuur heeft, maar de natuur die er wel is, is van onschatbare waarde".

De gegevens en beelden die Dupae verzamelde, werden in samenwerking met de natuurvereniging Limburgs Landschap en het Limburgse provinciebestuur te boek gesteld. Het resultaat is een duidelijk zicht op de waardevolle natuur in het zuiden van de gouw. Dupae besteedt ruimschoots aandacht aan de bekende hoogstamboomgaarden, maar ook aan de niet altijd goed zichtbare maretakken in de boomkruinen. Hij heeft ook oog voor het cultuurhistorische patrimonium van de streek. Daarin speelt de landbouw een niet te onderschatten rol.

"Dankzij het werk van de boeren werd de basis gelegd voor fraaie akkeronkruiden, hakhoutbossen met een breed gamma aan soorten en kalkrijke weilanden", verklaart Dupae. Hoewel de intensieve landbouw de Haspengouwse natuur ook schade heeft toegebracht, wil de auteur de sector niet negatief benaderen. "De oplossing ligt in de duurzame landbouw. Daarvoor is een betere samenwerking tussen landbouw en natuur noodzakelijk".

Naast de uitgebreide aandacht voor de flora, worden ook nog verschillende typisch Haspengouwse diersoorten, zoals de kamsalamander, de das, de vroedmeesterpad en de hamster, in de schijnwerpers geplaatst. Frank Smeets, de gedeputeerde voor Natuur (CD&V), hoopt dat de uitgave auteurs uit andere geografische streken in Limburg kan stimuleren om ook in de pen te kruipen.

Meer informatie: 'Haspengouw op zijn Paasbest' is uitgegeven bij Limburgs Landschap vzw en kost 15 euro, tel 011/53.02.50

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via