nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2018 Indische loopeend helpt buxusmot bestrijden

De buxusmot verspreidt zich snel in Vlaanderen en richt op zijn route flink wat vraatschade aan. Het zijn vooral de larven van de mot die voor problemen zorgen, met piekmomenten van april tot oktober. Ze vreten aan het bladgroen en laten een dorre, onsierlijke struik achter. De Nederlandse tuinman Jeroen Laven vond een nieuwe manier om de rupsen te lijf te gaan: zijn Indische loopeenden. "Zet ze bij een buxus met rupsen en ze eten de beestjes allemaal op." Bij Velt vinden ze de eenden alvast een prima plan.

Omdat de buxusmot in onze streken geen natuurlijke vijanden heeft, plant het dier zich razendsnel voort en palmde het in een recordtijd zowat de helft van het land in. "Alleen een stukje West-Vlaanderen is nog vrij van buxusmotten", zegt nachtvlinder-expert Wim Veraghtert van Natuurpunt. Uit onderzoek van de natuurvereniging vorig jaar bleek al dat 69 procent van de buxuseigenaars in de provincie Antwerpen schade had door de mot. In Vlaams-Brabant was dat 60 procent, in Oost-Vlaanderen en Limburg iets meer dan de helft. In West-Vlaanderen had 12 procent van de buxuseigenaars last.

Maar misschien is er nu wel een afdoend middel tegen de buxusmot: de Indische loopeend. De dieren komen uit Zuidoost-Azië, waar ze gehouden worden als slakkenopruimers op rijstvelden. "De vogels eten slakken en insecten, maar blijven van het zaaigoed af. Ik dacht dat ze misschien ook wel de rups van de buxusmot zouden lusten", zegt de Nederlandse hovenier Jeroen Laven. Hij kreeg gelijk. "Ze vorderden als een militaire colonne: methodisch, snel en grondig pikten ze alle rupsen uit de struiken.”

Bij Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, vinden ze de Indische loopeenden een prima plan. "We zullen het bij onze tips tegen de buxusmot zetten", zegt Barbara Creemers. "Maar overdrijven moeten we het ook niet: het kan niet de bedoeling zijn dat we nu massaal Indische loopeenden invoeren om de buxussen te beschermen."

Natuurpunt vreest dat de mot ook zal toeslaan in de niet-aangetaste regio’s. De rupsen zijn nu aan het verpoppen en vliegen over een paar weken uit. De motjes kunnen kilometers ver vliegen. “Een paar eenden in de tuin zijn een mooi alternatief, zeker in vergelijking met de tijd en het geld dat het kost om je buxussen rupsvrij te houden,” aldus Natuurpunt. Volgens de organisatie kan je de buxus ook vervangen door een andere plant die wel vlinders of bijen lokt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Proefcentrum voor Sierteelt

Volg VILT ook via