nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.03.2017 Inhaalbeweging nodig voor klimaatdoelen in eigen land

Ons land slaagt er voorlopig niet in de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voldoende terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum kon inkijken en waarover De Morgen woensdag bericht. De lidstaten moeten nu hun huiswerk indienen bij de Europese Commissie. Europa wil de broeikasgasuitstoot tegen 2030 met 35 procent zien dalen, maar met een ongewijzigd klimaatbeleid zal België tegen die tijd aan een daling van 13 procent komen. Grote schuldige is het verkeer. Auto's worden zuiniger maar we rijden er wel steeds meer kilometers mee. Ook de uitstoot veroorzaakt door de verwarming van gebouwen daalt minder snel dan gehoopt.

De Morgen schildert het behalen van de klimaatdoelen in eigen land af als een “herculische taak” omdat er amper nog vooruitgang wordt geboekt bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Tegen 2020 eist Europa dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in België daalt met 15 procent. Tegen 2030 moet de daling zich voortgezet hebben tot 35 procent. Met een ongewijzigd klimaatbeleid daalt de uitstoot in ons land tegen 2030 slechts met 13 procent. “Zonder nieuwe maatregelen zal ons land in 2030 niet eens de doelstelling voor 2020 halen”, concludeert de krant.

"Deze cijfers maken duidelijk dat het beleid in ons land niet voldoet", zegt onafhankelijk Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum, die de hand kon leggen op de nieuwste cijfers. Sinds de vorige rapportage van België aan de Europese Commissie, twee jaar geleden, is er amper beterschap merkbaar. Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege geeft toe dat het er niet rooskleurig uitziet. "Maar de prognoses gaan uit van ongewijzigd beleid, terwijl Vlaanderen nog een klimaat- en energieplan voor de periode tot 2030 moet opstellen." Bij de verdeling van de klimaatinspanning tegen 2020 ging acht jaar verloren omdat de verschillende regeringen in ons land niet samenwerken of coördineren.

Bron: De Morgen / Belga

Volg VILT ook via