nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2015 Inno Potato Award daagt aardappeltelers uit

Op Agribex werd het startschot gegeven voor de vierde editie van de Inno Potato Award. De wedstrijd geeft aardappeltelers in Vlaanderen en Wallonië de kans om, eventueel samen met een toeleverancier of afnemer, een geldprijs in de wacht te slepen voor een recent toegepaste innovatie. De gelauwerde landbouwers zullen de prijs in november 2016 op aardappelvakbeurs Interpom|Primeurs ontvangen, uit de handen van de Vlaamse of Waalse landbouwminister. De winnaar van de vorige editie bouwde eigenhandig een spuiwaterverspreider voor de stikstofbemesting van zijn (aardappel)percelen.

Aardappeltelers die graag zelf op zoek gaan naar vernieuwing, kunnen meedingen naar de Inno Potato Award. Al voor de vierde keer beloont een brede schare van organisaties met een voorliefde voor landbouw aardappelproducenten die hun bedrijf runnen op een innovatieve manier. Elk innovatief project komt in aanmerking voor de award, of het nu gaat om een vernieuwing in de teelt, de commercialisatie van aardappelen of andere aspecten van de bedrijfsvoering. Deze wedstrijd helpt om het vernieuwende karakter van de Belgische aardappelteelt onder de aandacht te brengen in binnen- en buitenland. Naast een eervolle erkenning kunnen de winnaars rekenen op heel wat persaandacht, een film van het eigen bedrijf en een mooie geldprijs. Onder de laureaten worden cheques van 1.500, 1.000 en 750 euro verdeeld.

De hoofdprijs ging vorig jaar naar Jeroen Hindryckx uit Koekelaere. Hij bouwde een spuiwaterverspreider met materialen die hij zelf bij elkaar zocht, waaronder een tweedehands inox vat. Zo kan hij het spuiwater van de luchtwassers op zijn varkensstallen benutten als stikstofbemesting. De winnaar kocht met zijn geldprijs een GPS zodat er geen overlapping meer is bij het uitrijden van spuiwater. Met een spuitboombreedte van 16 meter is dat zonder hoogtechnologisch hulpmiddel haast niet te vermijden.

De twee andere laureaten verbeterden de drempelvormers die de laatste twee jaren op de markt kwamen om erosie te bestrijden in de aardappelteelt. Loonwerker en aardappelspecialist Dirk Serry maakte een lichtgewicht drempelvormer kort achter de aardappelplanter. De schepjes worden met perslucht aangedreven en leggen een drempeltje tussen twee aardappelruggen telkens ze worden geheven. Serry leverde zo goed werk dat Miedema, een grote Nederlandse fabrikant van aardappelmachines, poolshoogte kwam nemen. Zij gingen met de uitvinding van de Oost-Vlaming verder aan de slag en bieden die nu aan als optie op een Miedema-planter. Techneut Tim Bockstael en loonwerker Joël Van Crombrugghe uit Vollezele deden iets gelijkaardig, maar vertrokken van een bestaande Dyker-drempelvormer die ze lichter maakten en op een vernuftige manier opbouwden op een bestaande aardappelplanter.

Alle informatie over de wedstrijd is te vinden op www.innopotato.be. De inschrijvingen zijn reeds geopend. Met een korte beschrijving van de meerwaarde van een project kan een landbouwer of loonwerker de jury proberen te overtuigen. Dat kan via e-mail of per post tot uiterlijk 31 mei 2016. Op basis van alle inschrijvingsformulieren wordt een eerste selectie gemaakt door de jury van specialisten. Vervolgens bezoeken zij de genomineerden en beoordelen zij de dossiers op juistheid en sterkte van het project. De jury beschikt over 50 procent van de stemmen. Aan het oordeel van de bezoekers van Interpom|Primeurs in 2016 wordt evenveel gewicht toegekend.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: www.innopotato.be

Volg VILT ook via