nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.02.2019 Innovatiesteunpunt/ILVO zoeken samenwerkingsvoorbeelden

Zeventien Europese partners, waaronder het Innovatiesteunpunt en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), gaan in het kader van het Horizon 2020-project LIAISON op zoek naar straffe voorbeelden van samenwerking in de landbouw, voeding en plattelandsontwikkeling. Projecten voor deze 'EU Rural Innovation Contest' kunnen nog tot 15 maart worden ingediend. 

Voor de Benelux nemen het Innovatiesteunpunt en ILVO de organisatie op zich. In hun oproep worden meer bepaald initiatieven gezocht uit België, Nederland en Luxemburg “waarin landbouwers, onderzoekers, adviseurs, ondernemers, middenveldorganisaties enz. de krachten bundelen om een innovatief idee effectief te implementeren in de praktijk.”

Uit alle ingezonden projecten zal een jury van experts 15 'Rural Innovation Ambassadors' kiezen, die in het najaar van 2019 in de bloemetjes zullen worden gezet tijdens een prestigieuze award show in Brussel. Als beloning krijgen ze een video en gepersonaliseerd promomateriaal om meer ruchtbaarheid te geven aan hun project en zullen ze een rol spelen in het verdere verloop van LIAISON.

LIAISON is een pas gestart Horizon 2020-project van zeventien Europese partners dat innovatie wil versnellen via interactieve cocreatie. “De sectoren landbouw, bosbouw, plattelandsontwikkeling en de agrovoedingsindustrie in Europa staan tegenover grote uitdagingen op het vlak van economie en milieu”, klinkt het. “Innovatieve oplossingen zijn nodig om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Hoe breng je een innovatief idee versneld in de praktijk? De partnerorganisaties willen tools aanreiken voor het optimaliseren van interactieve, cocreatieve innovatieprocessen waarin mensen met verschillende achtergronden samenwerken. Daarnaast willen ze inspireren door succesvolle voorbeelden in de kijker te zetten. En die voorbeelden zoeken ze via een wedstrijd – de EU Rural Innovation Contest – die in heel Europa wordt uitgerold.”

Projecten kunnen tot 15 maart 2019 worden ingediend. Het moet gaan om recente initiatieven en er moeten partners met verschillende achtergronden (landbouwers, onderzoekers, adviseurs, ngo’s, beleidsmedewerkers, agrofoodondernemers …) bij betrokken zijn. Het mag gaan om zowel formele als informele samenwerkingsverbanden. Meer informatie over de EU Rural Innovation Contest is te vinden op de websites van het Innovatiesteunpunt en van ILVO. Een project indienen kan via dit inschrijvingsformulier.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via