nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2017 Inschrijvingen geopend voor nieuwe Inno Potato Award

Op landbouwbeurs Agribex werd het startschot gegeven voor de vijfde editie van de Inno Potato Award 2018. Ben je een aardappelteler met een fijne neus voor techniek en efficiëntieverbetering? Schrijf je dan in via innopotato.be en win tot 1.500 euro. De bekroning is een gezamenlijk initiatief van promotieorganen VLAM en APAQ-W, aardappelbeurs Interpom Primeurs, Syngenta en Belgapom. “De kracht van de sector zit in de combinatie van traditie en innovatie”, aldus wedstrijdvoorzitter Romain Cools van Belgapom. 

De Belgische aardappelsector liet de voorbije jaren een indrukwekkende groeicurve optekenen. Ook dit jaar groeide het areaal. Het recordareaal van vorig jaar werd alweer overtroffen met 4,3 procent tot meer dan 95.000 ha, steeds dichter bij de magische grens van 100.000. In totaal leverde dat areaal dit jaar meer dan 5 miljoen ton aardappelen op, 6 procent meer dan vorig jaar. “Er zit met andere woorden beweging in de sector”, aldus Cools. “Dat willen we ook weerspiegeld zien in de nieuwe editie van de Inno Potato Awards 2018.”

Die awards bekronen de Belgische aardappeltelers die in hun bedrijf op één of andere manier innoveren. Dat kan een initiatief zijn dat het samenleven als landbouwer met je nabije omgeving wat makkelijker maakt of het toepassen van innovatieve technieken. “Het hoeft zeker geen Einstein of Da Vinci te zijn, maar iemand die vanuit zijn praktische ervaring toch een sprong voorwaarts weet te maken door een handigheid of een kleine slimmigheid”, legt Cools uit. Zowel de Vlaamse als Waalse winnaar strijken een cheque op ter waarde van 1.500 euro, voor de nummers twee en drie ligt er een enveloppe met 1.000 en 750 euro te wachten. Inschrijven kan nog tot 31 mei 2018 via www.innopotato.be.

“Bedoeling is om de telers op een actieve manier te betrekken en ook partners uit de hele keten samen te brengen”, legt Cools uit. “Zowel de producent, de landbouworganisaties, de overheid en onderzoeksinstellingen zijn betrokken. We merken ook dat er vanuit het buitenland een hele grote interesse is voor de aardappelsector. De cijfers zijn wat ze zijn: de aardappelverwerking is razendsnel uitgegroeid tot een wereldspeler en voert vandaag uit naar meer dan 150 landen. Belgische friet is een begrip geworden, we krijgen heel regelmatig de vraag hoe we dit klaargespeeld hebben.”

“Het antwoord op die vraag is complex: het gaat om efficiëntie, innovatie, de kracht van familiebedrijven ook”, vertelt Cools. “Ik denk dat onze ultieme sterkte in de dynamiek zit die uitgaat van de combinatie tussen enerzijds traditie en anderzijds innovatie, ondersteund door een sterke productie. Dit jaar halen we een gemiddelde opbrengst per hectare van 52,6 ton, liefst 21 procent meer dan vorig jaar. Als we naar de zogenaamde ‘grote vijf’ kijken – België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – dan komen we aan een totale opbrengst van 30,5 miljoen ton, wat 15,6 procent meer is dan vorig jaar.”

“Met de verwachte gevolgen natuurlijk voor de aardappelprijs”, weet ook Cools. “Op de vrije markt is er momenteel dan ook geen handel en dus ook geen Belgapom-notering. Er was even geleden sprake van bewaarproblemen, maar die zijn toch grotendeels van de baan. De stocks zitten met andere woorden overvol, ondanks een stijgende wereldvraag. De contracten vullen zo’n 70 procent van de markt in, maar het is normaal de vrije markt die de motor doet draaien en die draait nu dus niet. Ik verwacht geen handel voor januari, en ook voor het voorjaar is het bang afwachten.”

“Tenslotte wil ik ook nog vermelden dat voldoende ondersteuning vanuit de overheid onmisbaar is om het juiste klimaat voor innovatie te creëren”, besluit Cools. “Dat is in ons land gelukkig het geval. Kijk naar WatchItGrow bijvoorbeeld, geavanceerde software die het in zich heeft een wereldspeler te worden als er voldoende internationale partners kunnen gevonden worden. Ik denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan een project rond de recuperatie van restwarmte: warmte uit de aardappelfabriek wordt gebruikt om nematoden in de restgrond die opnieuw naar de teler gaat af te doden. Of een project rond sensoren die ingezet worden om onderzoek te doen naar de aanwezigheid en de beheersing van residuen in proceswater.”

Meer info: Inno Potato Awards 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via