nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.01.2017 Intentie verduurzaming sojaketen zet zich door in EU

In eigen land engageert BEMEFA, de sectororganisatie van de veevoederindustrie, zich al sinds 2008 om de aanvoer van Zuid-Amerikaanse soja te verduurzamen. In verschillende andere Europese lidstaten is er vooralsnog minder vooruitgang, maar daar moet een nieuw memorandum over een duurzame sojaproductie en -handel verandering in brengen. Het document werd ondertekend door Braziliaanse producentenkoepels enerzijds en Europese soja-afnemers anderzijds.

Dat de sojateelt in Zuid-Amerika een schadelijke impact heeft op lokale ecosystemen en een bedreiging voor het klimaat, is geweten. Ook binnen de veevoedersector begint dat besef nu volop door te sijpelen. In Lissabon ondertekenden vertegenwoordigers van Braziliaanse producentenorganisaties en Europese afnemers een memorandum dat de intentie bevat om zo veel mogelijk te streven naar de verduurzaming van de sojaketen. Voor de veevoederindustrie zat de Europese koepel FEFAC aan tafel.

“Het is de eerste keer dat er een dergelijke afspraak wordt gemaakt tussen sojaproducenten en afnemers waarbij een gemeenschappelijke visie wordt gedeeld”, zo klinkt het. De overeenkomst erkent de doelstellingen van de Braziliaanse Woudcode om natuurlijke habitats te vrijwaren door duurzame landbouwpraktijken te promoten en de rechten van lokale gemeenschappen in landbouwgebied te respecteren.

Het memorandum moet ervoor zorgen dat de duurzame productie van soja mainstream wordt, zo klinkt het. In 2015 werd in Europa 5,8 miljoen ton sojabonen geïmporteerd en nog eens 8,4 miljoen ton sojameel. “Dankzij deze overeenkomst kunnen we de ontwikkeling van duurzame praktijken op de Braziliaanse sojaboerderijen verder ondersteunen”, aldus FEFAC-voorzitter Ruud Tijssens. “Daardoor is een markttransitie naar duurzame soja weer een stap dichterbij.”  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via