nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.12.2019 "Interesse in automatisatie en energie-efficiëntie"

Agribex heeft er naar eigen zeggen een succesvolle week opzitten. De beurs trok net iets minder dan 100.000 bezoekers, maar volgens beursorganisator Fedagrim is dat – afgezet tegen de daling in landbouwbedrijven – perfect normaal te noemen. “De daling in bezoekers loopt grotendeels gelijk met de daling in het aantal bedrijven”, stelt beursvoorzitter Stefaan Forret. “We moeten op zoek naar manieren om de sector leefbaar te houden. De focus van een beurs als Agribex moet dus niet zijn: hoeveel bezoekers trekken we? De focus moet zijn: wat is de meerwaarde die Agribex de bezoeker, de landbouwer, kan bieden.”

Volgens sectorfederatie Fedagrim is die meerwaarde van Agribex wel duidelijk. “Hier op de beurs zie je bezoekers die op zoek zijn naar innovatie”, klinkt het. “Bezoekers die willen weten wat de nieuwste technologieën zijn, hoe ze de efficiëntie en de winstgevendheid van hun bedrijf kunnen verhogen, hoe ze kunnen beantwoorden aan nieuwe uitdagingen en reglementering rond duurzaamheid enzovoort.” Bovendien toont Agribex aan dat landbouwers nog steeds investeren, maar die investering uitstellen tot op het moment dat de beurs loopt. “De eerste maanden van het jaar was de verkoop van tractoren werkelijk ondermaats”, weten ze bij Fedagrim. “Maar Agribex heeft die daling kunnen afzwakken. De landbouwers zijn met investeringsplannen naar de beurs gekomen en het verlies is deels goedgemaakt.’

Nog opvallend: melkveehouders kijken vooral naar automatisering. “De verkoop van melkrobots is in 2019 met meer dan de helft gestegen”, klinkt het. “Dat toont aan hoe zeer de melkveehouderij wil inzetten op automatisering, gebruiksgemak en dierenwelzijn. Hetzelfde fenomeen van automatisering zie je in de sector tuin en groene zones. Het aantal maairobots stijgt spectaculair en daarnaast is het duidelijk dat tuinaannemers massaal overschakelen op batterij aangedreven toestellen.”

“Agribex is door ons altijd omschreven als een platform, een ontmoetingsplek”, stelt beursvoorzitter Stefaan Forret nog. “Vanuit die invalshoek is er ook gestreefd om in te spelen op de actualiteit, om bij te dragen in het debat, om mensen te loven voor hun inzet.” Dat is deze editie voor het eerst gebeurd met de Ladies’ Day. Gracienne Geenens, de bezielster achter het initiatief kreeg veel positieve reacties te horen, zowel van bezoeksters als standhouders. “De exposanten hebben spontaan deelgenomen, hebben er zelf hun eigen invulling aan gegeven en de dames hebben een spreekwoordelijke duw in de rug gekregen en een oprechte dank voor hun werk”, zegt ze. “Iets wat ze te weinig krijgen. Het initiatief is zeker voor herhaling vatbaar.”

Wat het debat betreft, zal de 71e editie van Agribex niet onbesproken blijven. Fedagrim heeft de beurs als momentum gekozen om zijn eerste Landbouwparlement te organiseren. Hierin heeft de sectorfederatie meteen vijf stellingen over landbouw en open ruimte boudweg geponeerd om op die manier reactie los te weken. “Daarin zijn we alleszins geslaagd”, stelt voorzitter Johan Colpaert. Ook zijn optreden tijdens ‘De Afspraak’ op Canvas ging niet onopgemerkt voorbij. “Mijn mailbox is daarna zowat ontploft”, reageert hij. “Maar het zijn vooral heel veel positieve reacties. We hebben het debat gelanceerd en wat onze verdienste daarin is, is dat we alleszins op een open en oprechte manier onze mening verkondigd hebben.”

“Tegen 2050 moeten we klimaatneutraal zijn”, stelt Johan Colpaert. “Dan begint het werk vandaag, niet morgen. We moeten over een aantal zaken durven praten en dan mogen er geen taboes zijn. Uiteraard beseffen we dat hierover een debat moet worden gevoerd, maar dan wel met alle spelers op het terrein inclusief Fedagrim. Als sectorfederatie staan wij eveneens tussen de boeren en wij praten ook met hen, echt niet alleen over hen. Dus onze oproep – na dit Landbouwparlement – is: laat ons dit debat aangaan, zoals we al een tijd vragen. Maar laat ons eraan beginnen en niet wachten tot morgen.”

De volgende editie van AGRIBEX staat gepland van 7 tot en met 12 december 2021, opnieuw in Brussels Expo.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Marcel Van Coile

Volg VILT ook via