nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2017 Internationale graanhandel beleeft lastige tijden

De wereldwijde handel in graan en oliezaden wordt gedomineerd door ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus. Circa 70 procent van de markt is in handen van de zogeheten ABCD-groep. De totale omzet van deze bedrijven overstijgt 200 miljard dollar. Omdat marges dun zijn, is schaalgrootte al decennia het devies. Maar de laatste jaren is de markt fundamenteel veranderd en ook de handelshuizen ondergaan een gedaantewisseling. Bedrijven als Cargill en ADM verkopen minder renderende onderdelen en investeren in activiteiten dieper in de verwerking, waar meer marge zit.

Enkele jaren op rij is de wereldwijde oogst van granen aanzienlijk groter dan de consumptie. Voorraden zijn groot en houden prijzen relatief laag. Bovendien schommelen prijzen minder, terwijl de handelsbedrijven het grote geld van oudsher juist verdienen met het op het juiste moment kopen en verkopen. Speculanten hebben de agrarische markten weer grotendeels verruild voor de meer lucratieve beurs. In 2008 kwamen speculanten vanwege de financiële crisis juist massaal op de grondstoffenhandel af.

Voor de handelsbedrijven vertalen deze ontwikkelingen zich in aanhoudende druk op resultaten. Cargill is met afstand de grootste speler in de markt. Het bedrijf kreeg van de familie erachter de opdracht flink te reorganiseren. Cargill verkocht onder meer de industriële chocoladeproductie in Duitsland, een verzekeringsbedrijf en een staalmolen. Het kon niet voorkomen dat het vorig jaar een zeldzaam kwartaalverlies boekte.

ADM boekte het afgelopen kwartaal eveneens verlies. Het was het tweede verliesgevende kwartaal in 2016. Het bedrijf zag enkele belangrijke handelstopmannen vertrekken en verkocht onder meer een dochterbedrijf dat gewasverzekeringen aanbiedt en een belang in de Australische tarwehandelaar GrainCorp. ADM zoekt nog naar een nieuwe eigenaar voor een serie Amerikaanse bio-ethanolfabrieken, die de afgelopen jaren door de lage olieprijs nauwelijks rendeerden.

Het Rotterdamse Louis Dreyfus boekte vorig jaar een klein verlies. Het bedrijf geeft extra obligaties uit en verkoopt een belang in een Braziliaanse joint venture. De problemen zijn ook te zien bij de bedrijven die de laatste jaren hebben geprobeerd te knabbelen aan de macht van de ABCD-groep. Glencore, dat de agrarische handel ook vanaf de Rotterdamse kade doet, heeft de verwachtingen fors bijgesteld.

Datzelfde geldt voor het Chinese COFCO, dat enkele jaren geleden het Rotterdamse Nidera kocht. Dat laatste kostte honderden miljoenen meer dan begroot. Het Japanse Marubeni kocht in 2012 de Amerikaanse graangigant Gavilon, maar is sindsdien vooral aan het reorganiseren. ADM verklaarde onlangs licht aan het einde van de tunnel te zien. De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten ligt hieraan ten grondslag. Volgens ADM kan de handel flink profiteren van de lagere belastingen die Trump belooft. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via