nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.03.2018 "Internationale markt pleegt landroof in Roemenië"

Het Roemeense platteland gaat bijna 30 jaar na de grondhervormingen na de revolutie van 1989 nog steeds gebukt onder armoede, wat de kleine familiale bedrijven in de armen van internationale investeringsstructuren jaagt. Een derde van de bewerkte Roemeense landbouwgrond is al in handen van buitenlandse investeerders, terwijl driekwart van de actieve bevolking er afhankelijk is van landbouw, zo blijkt uit een rapport van het Europees Parlement waarover MO* bericht.

Roemenië blijft erg kwetsbaar voor landroof, zo blijkt uit een MO*-reportage waarin een weinig fraai beeld wordt geschetst over de staat van de Roemeense familiale landbouw. De plattelandsarmoede is het diepst waar de landconcentratie het grootst is, aldus een studie van het Europese Parlement rond landroof in de EU. Belangrijkste oorzaken: een combinatie van het vrije verkeer van kapitaal, relatief lage grondprijzen in Midden-Europa, corruptie bij privatiseringen van voormalig communistische staatsboerderijen en Europese landbouwsubsidies. 

Veel bedrijven bezitten weinig grond: 84 procent van de boerderijen in de EU draait nog op families. In Roemenië is dat 99 procent. Maar zij bezitten weinig land en de helft komt niet in aanmerking voor subsidies, zo blijkt. In Roemenië, de meest ongelijke EU-lidstaat, bezit 0,4 procent van de landbouwbedrijven 70 procent van de landbouwgrond. “Als er geen alternatieve banen worden geschapen, kan dit leiden tot een toename van werkloosheid en emigratie”, zo klinkt het. 

Lees het hele verhaal hier

Bron: MO*

Volg VILT ook via