nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2018 Internationale steun voor Oekraïne tegen varkenspest

De Oekraïense varkenssector werd de voorbije jaren hard getroffen door Afrikaanse varkenspest: sinds 2012 werden er liefst 323 uitbraken vastgesteld, met vanzelfsprekend enorme economische verliezen tot gevolg. Omdat de lokale overheidsdiensten over te weinig middelen en onderzoeksinfrastructuur beschikken om de verspreiding van de ziekte in te perken, breiden de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en de Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hun steunprogramma uit. 

De Afrikaanse varkenspest, een voor varkens dodelijke ziekte die niet overdraagbaar is op de mens, houdt lelijk huis in Oekraïne. Ondanks de zware economische tol die de 323 uitbraken sinds 2012 gehad hebben slaagt de Oekraïense overheid er niet in om een sluitend bestrijdingsplan op poten te zetten. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en de FAO bundelden daarom in 2015 de krachten en zetten samen met de Oekraïense varkenshoudersorganisatie een actieplan op om het tij te keren.

In het kader van de tweede fase van dat project sturen de FAO en de EBRD nu een lading state-of-the-art onderzoeksapparatuur naar Oekraïne, omdat snelle en betrouwbare labo-analyses in het verleden één van de hinderpalen waren voor een efficiënte crisisaanpak. Oekraïne beschikt over 11 onderwijsinstellingen waar diergeneeskunde wordt onderwezen, maar door een gebrek aan apparatuur en specifieke opleiding was dat geen garantie op een tijdige identificatie van de varkensziekte en een afdoende monitoring.

“Vandaag is de Afrikaanse varkenspest veruit de grootste bedreiging voor de Oekraïense varkenssector”, aldus Dmitry Prikhodko van de FAO. “Maar wanneer de private sector en de staat gaan samenwerken rond wetenschap en onderwijs hebben we een goede kans om deze en andere dierziekten op een doortastende manier te bestrijden en het risico voor varkenshouders te beperken.” Op dit moment wordt de totale Oekraïense varkensstapel op 6,1 miljoen stuks geraamd. Varkensvlees is goed voor 36 procent van de totale vleesconsumptie in Oekraïne. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via