nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.10.2018 Interpom Primeurs 2018 al volledig volgeboekt

Interpom Primeurs, de indoor vakbeurs voor de hele aardappel- en groentebranche in Europa, vindt dit jaar plaats van zondag 25 tot en met dinsdag 27 november 2018 in Kortrijk Xpo. Op de vakbeurs zijn traditioneel alle spelers van de keten aanwezig: van teelt tot verwerking en vermarkting. Maanden voor de start van het event waren alle standplaatsen al volzet. “Meer dan ooit wordt duidelijk dat de klimaatcondities een cruciale rol spelen in de landbouw in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder”, klinkt het bij de organisatie. “De beurs is een unieke plaats om tussen de verschillende schakels in de keten van gedachten te wisselen en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van vandaag en morgen.”

‘Kan je je een wereld voorstellen zonder aardappelen’? Deze vraag vormt het centrale thema van deze editie van de Interpom Primeurs. Met de toekomstige uitdagingen zoals klimaatverandering, voedselveiligheid en ontwikkeling vindt de organisatie dat we toch even moeten stilstaan bij die vraag. “De uitzonderlijke droogte en – nog meer – de dubbele hittegolf die de zomermaanden van 2018 hebben gekenmerkt, hebben een enorme invloed gehad op de aardappelopbrengsten in het belangrijkste Europese aardappelteeltgebied”, klinkt het bij Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking en organisatoren van de beurs.

“Als we nu ook zien dat de Canadese aardappeloogst belemmerd wordt door uitzonderlijk vroege sneeuwval, dan zullen stilaan de laatste twijfelaars de realiteit van een ‘klimaatverandering’ moeten aanvaarden”, klinkt het bij Belgapom. “In deze tijden zijn communicatie en dialoog uiterst belangrijk. De beurs is een unieke plaats om tussen de verschillende schakels in de keten van gedachten te wisselen en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van vandaag en morgen. De veranderende omstandigheden in de landbouw stimuleren ook de standhouders om talrijke (technologische) innovaties op de markt te brengen met oog op risicospreiding en het vinden van oplossingen.”

De laatste edities van Interpom Primeurs werden gekenmerkt door forse groeicijfers en sterke internationalisering. “Ook dit jaar wordt iedere vierkante meter van het beurzencomplex van Kortrijk Xpo benut”, klinkt het bij de organisatoren. Ook de bezoekersaantallen stijgen jaar na jaar. De vorige editie klokte af met 19.938 bezoekers (+2%) uit 49 landen wereldwijd, ook dit jaar verwacht de organisatie om die aantallen opnieuw te overtreffen.

Daarnaast worden de plannen om binnen de Belgische keten samen aan een duurzame toekomst voor de sector te werken in de praktijk omgezet met de oprichting van de Belgische brancheorganisatie voor aardappelen. Dit overlegorgaan voor de aardappelketen wordt tijdens de beurs officieel voorgesteld in aanwezigheid van de Vlaamse en Waalse ministers van Landbouw Joke Schauvliege en René Collin. “De brancheorganisatie zal zowel onderzoek en ontwikkeling als de contractuele relaties in de keten onder de loep houden”, klinkt het.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Belgapom

Volg VILT ook via