nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.12.2014 Intratuin bant neonicotinoïden uit zijn tuincentra

Intratuin, de Nederlandse marktleider in tuincentra met ook vijf winkels in België, gaat binnen het jaar negen insecticiden op basis van neonicotinoïden uit de rekken halen. Vorig jaar vaardigde Europa, op aanbevelen van voedselveiligheidsautoriteit EFSA, een twee jaar durend verbod uit op de meeste professionele toepassingen van drie neonicotinoïden. Voor particulieren verdwenen deze middelen volledig uit de rekken. Van twee andere neonicotinoïden kunnen zij nog wel handelsproducten in de tuincentra vinden, maar bij Intratuin is dat dus een aflopend verhaal. Op langere termijn wil de keten alleen nog sierplanten verkopen die niet bespoten werden met deze groep van insecticiden omdat neonicotinoïden een slechte naam hebben in verband met bijensterfte. Intratuin is gezwicht onder druk van Greenpeace Nederland en dat wordt in Vlaanderen op gejuich van Natuurpunt onthaald.

Dit voorjaar bracht Greenpeace in Nederland een ‘gifplantenrapport’ uit waarin aan de kaak gesteld werd dat sierplanten vaak vol bestrijdingsmiddelen zitten die schadelijk zijn voor bijen. De milieuorganisatie verzamelde meer dan 90.000 handtekeningen opdat tuincentra van hun leveranciers (siertelers) zouden eisen dat ze deze middelen niet langer gebruiken en inzetten op “een gifvrije ecologische landbouw”. De campagne was gericht op Intratuin omdat deze keten marktleider is in Nederland en het slechtst uit het onderzoek van Greenpeace kwam.

Nu belooft Intratuin om sproeistoffen voor particulieren die neonicotinoïden bevatten uit de rekken te halen. Het gaat in totaal om negen merkproducten. Ook zegt het tuincentrum toe dat binnen zes jaar alle planten vrij zullen zijn van dezelfde chemische stoffen. Om dit voor elkaar te krijgen, verlangt Intratuin van zijn leveranciers dat ze geen neonicotinoïden meer gebruiken om sierplanten te beschermen tegen insecten.

Intratuin biedt in zijn tuincentra reeds sierplanten aan met het bio-label. Ook de beschikbare kruiden voor keukendoeleinden worden niet behandeld met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het is nog niet duidelijk of de extra inspanning die Intratuin de komende jaren van gangbare siertelers verlangt naar de consument toe zichtbaar gemaakt kan worden via een label.

In eigen land maakt de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) werk van een charter dat biodiversiteit meer op het voorplan zet in de tuincentra. In dat kader staat er bijvoorbeeld een Week van de vlinder op het programma. Het charter zal tuincentra ook op het hart drukken om de winkelrekken te controleren op gewasbeschermingsmiddelen waarvan de erkenning verstreken is. Opdat particulieren te allen tijde goed advies zouden krijgen over het gebruik van sproeistoffen is het aanbevolen dat in een tuincentrum meerdere personeelsleden over een fytolicentie beschikken. Volgens BTV-secretaris Luk Nuytten zal het charter de leden-tuincentra adviseren om de neonicotinoïden die eind vorig jaar niet verboden werden door de EU voorzichtigheidshalve uit de rekken te nemen.

Op Natuurbericht.be juicht Natuurpunt om het nieuws uit Nederland, maar voegt ze er meteen aan toe dat er “nog heel wat werk aan de winkel is om bijensterfte als gevolg van neonicotinoïden in te perken”. Natuurpunt acht een volledige ban op het gebruik van deze middelen absoluut noodzakelijk. Naar verluidt levert Frankrijk het ultieme bewijs dat zo’n ban effectief is.

Bij de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen is er wrevel over de communicatie van Natuurpunt op Natuurbericht.be. Ze begrijpen niet dat Frankrijk in de ogen van Natuurpunt het bewijs levert dat een verbod op neonicotinoïden effectief is voor de gezondheid van bijen. “In de Europese Epilobee-studie is Frankrijk met een bijensterfte van 13,6 procent in de zomer van 2013 de slechtste leerling van de klas. Anderzijds doen honingbijen het zeer goed in landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland, waar neonicotinoïden gebruikt worden”, merken de fabrikanten op.

Bron: eigen verslaggeving / Belga / Natuurbericht.be

Volg VILT ook via