nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.01.2018 "Invoering voedingsprofielen niet langer uitstellen"

De Europese consumentenorganisatie BEUC en zijn Belgische tegenhanger Test Aankoop zijn het wachten op de invoering van strengere regels omtrent gezondheidsclaims voor voedingsproducten beu. De organisaties pleiten naar eigen zeggen al negen jaar voor de invoering van voedingsprofielen, die ervoor moeten zorgen dat “voedingsproducten zich niet langer gezonder voordoen dan ze eigenlijk zijn”, zo klinkt het. “Want dat is wat in de hand wordt gewerkt door verschillende voedings- en gezondheidsclaims.” 

Met de hashtag #stopdodgyclaims wil BEUC en 11 ledenorganisaties het misleidend gebruik van voedings- en gezondheidsclaims aan de kaak stellen. “Er bestaat een lijst van voedings- en gezondheidsclaims die toegelaten en verboden zijn, maar we kunnen enkel vaststellen dat dit niet voldoende blijkt”, aldus Ivo Mechels, CEO van Test Aankoop. “Het klopt inderdaad dat deze lijst de fabrikanten er niet van weerhoudt om claims in de trant van 'rijk aan vezels en vitamine D' te vermelden op een doos ontbijtgranen waarvan de inhoud vol suikers zit. Een manier dus om het voedingsmiddel een stuk gezonder voor te stellen dat het eigenlijk is.”

Test Aankoop en andere leden-organisaties van BEUC hebben tal van voorbeelden van probleemgevallen verzameld die op de Belgische markt, maar ook in andere landen, zijn terug te vinden. Zo kan het gaan om zuivelproducten die veel te veel suiker bevatten maar zogezegd vol zitten met mineralen en vitaminen, de beenderen verstevigen en het immuniteitssysteem ondersteunen. Andere voorbeelden zijn cacaopoeders die 75 procent suiker bevatten maar het geheugen en de concentratie zouden stimuleren.

“Wie kan er zich nu inbeelden dat ontbijtgranen die er prat op gaan rijk te zijn aan vezels en calcium voor een derde bestaan uit suiker?”, aldus Monique Goyens, algemeen directeur van BEUC. “De talrijke claims die onze leden-organisaties hebben opgespoord over heel Europa lokken de consumenten. Te sterk gesuikerde of vette voedingsmiddelen worden vermomd als gezonde voeding. Dat is onaanvaardbaar.”

De initiatiefnemers verwijzen naar de groeiende obesitasepidemie in heel Europa. In België bijvoorbeeld lijdt meer dan 50 procent van de volwassen bevolking aan overgewicht. Volgens BEUC ligt de oplossing bij het invoeren van Europese voedingsprofielen. “Dat zijn concrete tools die het mogelijk maken de voedingswaarde van een product goed in te schatten in functie van de maximum aanwezige hoeveelheid vetstoffen, suikers, zout enz. die nodig zijn om het te bestempelen als een meerwaarde voor de gezondheid en om te kijken of het zich een claim mag toe-eigenen”, zo wordt verduidelijkt.

“Deze profielen werden voor het eerst op Europees niveau op tafel gelegd in 2006”, zo klinkt het nog. “Er was zelfs sprake van om deze profielen uit te werken tegen januari 2009. We zijn ondertussen negen jaar later en staan nog steeds nergens… Meer nog, afgelopen zomer kantte het Europees Parlement zich vierkant tegen de voedingsprofielen. Voor Test Aankoop en BEUC moeten deze profielen zo snel mogelijk worden ingevoerd, in het belang van degelijke informatie en de gezondheid van de consument.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via