nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2016 Inzameling silobanden met twee jaar verlengd

Ook de komende twee jaar, tot 31 december 2018, zullen landbouwers kunnen genieten van een ophaalregeling voor silobanden. Bovendien is de bovengrens opgetrokken van 500 naar 1.000 banden per jaar. Dat bevestigt landbouwminister Joke Schauvliege in haar antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Het inzamelproject loopt al sinds 2013 en wordt ondersteund door OVAM, Recytyre, Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Het inzamelproject voor silobanden dat in 2013 werd opgestart, wordt verlengd tot 31 december 2018. Oude banden zijn gegeerd op landbouwbedrijven, onder meer om silo’s af te dekken en te voorkomen dat de plastic folie wegvliegt. De banden worden beschouwd als bedrijfsafval, waardoor de landbouwer zelf moet zorgen dat hij ze ergens kwijtgeraakt als hij er vanaf wil. Dat in tegenstelling tot banden van landbouwmachines die bij de bandencentrale of de garagehouder gedeponeerd kunnen worden.

Om landbouwers tegemoet te komen werd in 2013 met een regeling gestart die voor landbouwers een toelage voorziet voor de verwerking van hun afvalbanden. De regeling blijkt een succes: vorig jaar werden liefst 37 procent meer afvalbanden ingezameld dan de jaren daarvoor. Het plafond van 500 banden per landbouwer bleek dan ook te laag. “Omdat er nog ruimte in het budget overblijft werd beslist om het inzamelproject te verlengen met twee jaar”, aldus Bothuyne. “En dat retro-actief én met een verdubbeling van het aantal banden dat mag ingegeven worden, 1.000 in plaats van 500 dus.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via