nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.05.2018 Is fairtrade chocolade nog zinvol?

Uit de meest recente editie van de Cacaobarometer bleek dat kinderarbeid bij de productie van cacao nog steeds schering en inslag is, mede als gevolg van de overproductie en te lage prijzen. De cijfers zijn zo onrustwekkend dat MO*-journalist Stefaan Anrys zich luidop afvraagt of het nog wel zin heeft om fairtrade chocolade te kopen? In België bedraagt het marktaandeel van fairtrade chocolade ongeveer 1 procent, ondanks het feit dat steeds meer grote retailers op de kar springen. 

Het verdict van de Cacaobarometer, een initiatief van Europese vakbonden en ngo’s, was somber: in West-Afrika zouden zo’n 2,1 miljoen kinderen op cacaoplantages werken. MO*-journalist Stefaan Anrys ging bij Fairtrade België aankloppen met de vraag of het überhaupt nog wel zin heeft om fairtrade chocolade te kopen. Klopt het cijfer van de 2,1 miljoen kinderen echt? Alvast voor Ivoorkust, een belangrijke cacaoproducent, blijkt dat kinderarbeid een rekbaar begrip is.

De Ivoriaanse overheid maakt een onderscheid tussen “gevaarlijke” en “niet-gevaarlijke” taken. De niet-gevaarlijke activiteiten mogen door kinderen uitgevoerd worden, zonder dat er sprake is van kinderarbeid, zo blijkt. Hoe zit het met inkomen van de fairtradeboer? Uit een studie die Fairtrade bij 3.200 van zijn boeren in Ivoorkust liet uitvoeren, blijkt dat een gezin met 6 hectaren en 6 kinderen nog niet eens 2.700 dollar per jaar verdient. Dat is omgerekend 1 euro per dag per persoon, terwijl het leefbare inkomen volgens de Wereldbank 2,5 euro per dag per persoon bedraagt.

Of het dan uitmaakt welke chocolade je eet? “Ja, en het maakt ook uit hoeveel fairtrade chocolade gegeten wordt”, aldus Charles Snoeck van Fairtrade België. “Want behalve de lage marktprijs, speelt een te kleine vraag naar fairtrade chocolade de boeren in West-Afrika parten. Ivoriaanse boeren produceerden vorig jaar 1,7 miljoen ton cacaobonen, waarvan 100.000 ton fairtrade. Maar omdat er te weinig vraag is, kunnen zij maar één derde van hun oogst kwijt als gecertifieerd. Dus ondanks de strengere regels waaraan zij moeten voldoen, kunnen zij voor twee derde van hun bonen niet genieten van ons vangnet en van de premie.”

Lees de volledige reportage hier

Bron: MO*

Volg VILT ook via