nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2020 Is ventilatiesysteem oorzaak van corona bij Tönnies?

Duitse onderzoekers en virologen zien het ventilatiesysteem bij het slachthuis van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück als een belangrijke oorzaak van de massale corona-uitbraak bij de medewerkers van het bedrijf. “Het ventilatiesysteem is gebaseerd op luchtcirculatie en samen met de lage temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel mensen die fysieke arbeid leveren, zorgt dat ervoor dat het virus zich massaal heeft verspreid”, zo klinkt het.

Eerder deze week bleken meer dan 1.500 werknemers van Tönnies met het coronavirus besmet op de in totaal 6.500 werknemers van het bedrijf in de vestiging in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Als gevolg daarvan ging het district Gütersloh opnieuw in lockdown. De topman van Tönnies kwam zwaar onder vuur te liggen en ook de arbeidsomstandigheden en de huisvesting van de veelal buitenlandse werknemers in de Duitse vleessector werden in vraag gesteld.

Het autoriteiten van Gütersloh hebben onderzoek bevolen naar de mogelijke oorzaken van deze grootschalige uitbraak. Vooraanstaande virologen en onderzoekers werden gevraagd het onderzoek te leiden en staan in nauw contact met het Duitse Robert Koch-Instituut. Zij concluderen nu dat het ventilatiesysteem van het slachthuis wellicht een grote rol heeft gespeeld in de verspreiding van het virus. “We leren steeds nieuwe dingen die voorheen geen aandacht vroegen”, legt Martin Exner, leider van het onderzoek en specialist op het vlak van hygiëne uit. Het onderzoek is evenwel nog niet afgelopen.

Dat een klimaatinstallatie ervoor zorgt dat het coronavirus zich massaal verspreidt, werd eerder al tegengesproken door andere instanties. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zei eerder dat het niet is aangetoond dat ‘aerogene transmissie’, verspreiding van kleine druppels via de lucht, een rol speelt in de verspreiding van het virus. En het Amerikaanse overheidsorgaan CDC adviseert slachterijen in het land al langere tijd om te zorgen voor een goede ventilatie in de productieruimten om risico’s voor medewerkers te minimaliseren.

Bron: Food&Agribusiness

Volg VILT ook via