Italiaanse landbouw kreunt onder lockdown

Als gevolg van het coronavirus sluit Italië al zijn deuren. Landbouworganisaties zijn niet te spreken over de draconische maatregelen van de overheid om het land in lockdown te plaatsen en hebben het over een “aanval op het agrofoodcomplex”.
10 maart 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Als gevolg van het coronavirus sluit Italië al zijn deuren. Landbouworganisaties zijn niet te spreken over de draconische maatregelen van de overheid om het land in lockdown te plaatsen en hebben het over een “aanval op het agrofoodcomplex”.
Parmezaanse kaas, pasta en pizza, Parmaham, olijfolie van Bertolli… op veel Italiaanse producten kleeft het Beschermde Oorsprong Benamingen (BOB)-keurmerk, dat uitgevaardigd wordt door de EU.  Italië dankt een groot deel van zijn goed draaiende export aan deze hoogwaardige voedselproducten.
 
Maar dit sterke imago krijgt door de ontwikkelingen van het coronavirus een stevige knauw. Zelfs nog voor de quarantainemaatregelen in voege waren, liepen bij Coldiretti, de Italiaanse boerenbelangenorganisatie, massaal veel meldingen binnen van geannuleerde contracten voor citrusvruchten, wijn, kaas en sierteelt. Veel landen weigeren Italiaanse producten uit vrees om het Covid-19 virus te importeren.
 
Massimiliano Giansanti, voorzitter van landbouworganisatie Confagricoltura, was van plan om donderdag af te zakken naar Brussel voor de EU-top van de Europese ministers van Handel. Hij wilde er pleiten voor een bevriezing van de handelsoorlogen, vooral met de Verenigde Staten. Maar Belga vernam ondertussen uit goede bron dat de geplande bijeenkomst afgelast is… wegens het coronavirus. Een nieuwe datum is nog niet bekend.
 
Italië is, na China, het hardst getroffen door het coronavirus. De teller staat al op bijna 10.000 besmettingen en ruim 460 doden. Nadat de regering dit weekend beslist had om het noorden van het land in quarantaine te plaatsen, werd de lockdown uitgebreid naar het volledig land. Veel andere Europese landen hebben hun reisadvies aangepast voor Italië, sommige legden een volledig reisverbod op.
 
In ons landraadt de regering ondertussen af dat er nog indoor massa-evenementen met duizend of meer mensen plaatsvinden om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Dat heeft premier Sophie Wilmès aangekondigd op een persconferentie.
 
Wilmès benadrukte dat scholen niet gesloten worden, "ook niet als er een aantal gevallen zijn vastgesteld". Wel is het aangewezen om meerdaagse schoolreizen voorlopig te schrappen.
 
Ook de bedrijven mogen niet stilvallen. "Het werk mag doorgaan", benadrukte de premier. De regering adviseert wel om meer gebruik te maken van telewerk en flexibel werken. Dat laatste, wat vroeger of later gaan werken, moet helpen om de drukte op het openbaar vervoer te verminderen.
 
"We moeten vermijden dat op korte tijd te veel mensen ziek worden en in onze ziekenhuizen terechtkomen. Dat zou druk leggen op de hospitalen en het verzorgend personeel. Langer wachten is geen optie", legde minister van Volksgezondheid Maggie De Block uit. In België zijn er tot nu 267 besmettingen geteld.
 
Via de liveblog van De Standaard kan je alle laatste ontwikkelingen van het coronavirus volgen.

Bron: Boerenbusiness / vrt / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek