nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2018 Italiaanse regering wil CETA-verdrag niet ratificeren

Italië is niet zinnens om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada (CETA) te ratificeren. De nieuwe regering vindt dat het akkoord onvoldoende garanties biedt voor de bescherming van Italiaanse streekproducten, zo heeft minister van Landbouw Gian Marco Centinaio meegedeeld. CETA zorgt in Europa al jaren voor discussie. In de herfst van 2016 blokkeerde de Waalse regering zelfs een tijdje de ondertekening van het vrijhandelsverdrag met Canada.

In Italië is sinds kort een regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega aan de macht. Die stelt zich op de Europese scène meteen bijzonder assertief op. Centinaio, een lid van de Lega, beklemtoont wel dat niet enkel zijn partij grote twijfels heeft bij het akkoord. "Er bestaan bij vele Europese ambtgenoten twijfels", stelt de minister.

"We zullen het vrijhandelsakkoord met Canada niet ratificeren want het beschermt slechts een klein deel van onze beschermde geografische aanduidingen en onze gecontroleerde oorsprongsbenamingen", zo legde Centinaio uit in de krant La Stampa. "We vragen het parlement om dit verdrag niet te ratificeren, en ook andere die gelijkaardig zijn aan CETA. Dat is voorzien in het regeringscontract."

Het grootste deel van de bepalingen van CETA is vorig najaar voorlopig in werking getreden. Het veelbesproken regime voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten is nog niet van kracht. Pas wanneer alle lidstaten het verdrag geratificeerd hebben, treedt het definitief in werking.

Bron: Belga

Volg VILT ook via