nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.11.2015 Italië is grote fraude met olijfolie op het spoor

In Italië heeft het parket van Turijn een onderzoek geopend naar een grootschalige fraudezaak bij zeven producenten van olijfolie. De bedrijven, waaronder Lidl, zouden gewone olijfolie van minder goede kwaliteit verkopen als de duurdere, kwaliteitsvolle variant extra vergine olijfolie. De extra vergine olijfolie is een van de meest fraudegevoelige Italiaanse landbouwproducten. In 2014 constateerde het Italiaanse kwaliteitsonderzoeksbureau ICQRF al dat van de ruim 8.000 gecontroleerde flessen meer dan zeven procent in ieder geval geen extra vergine olijfolie bevatte.

De bal ging aan het rollen toen een gespecialiseerd magazine een analyse uitvoerde bij 20 merken extra vergine olijfolie. Uit het onderzoek bleek dat negen van de onderzochte merken niet aan de criteria voldeden. Zij verkochten gewone olijfolie als extra vergine. De autoriteiten hebben de analyses onderzocht en bevestigd dat zeven merken niet voldoen. Behalve Bertolli bleken ook de merken Carapelli, Sasso, Santa Sabina, Coricelli, Primadonna (voor de discountketen Lidl) en Antica Badia de gewone olie te verkopen alsof het extra vergine betrof. Lidl België laat weten dat in ons land geen 'extra vergine'-olijfolie uit Italië wordt verkocht. "Onze extra vergine-variant is afkomstig van een Spaanse leverancier", zegt woordvoerder Pieterjan Rynwalt.

Extra vergine-olijfolie is de beste kwaliteit olie die gemaakt wordt van de eerste, koude persing en een lage zuurgraad (minder dan 0,8%) heeft. Die olie is op de markt 30 tot 40 procent meer waard dan de gewone olijfolie en brengt dus veel geld op, zeker als ze uit Italië komt. “Maar wat in België en in de rest van Europa op de markt komt, zou wellicht niet 'Italiaans' op het etiket mogen hebben”, staat te lezen in De Tijd. Al jaren is sprake van kartelvorming tussen Spanje en Italië om de kostprijs laag te houden. De Italiaanse douane doet daar al sinds 2009 onderzoek naar en constateert dat de kwalitatief duurdere Italiaanse olie vermengd wordt met goedkopere en kwalitatief mindere olijven uit Spanje, Griekenland, Tunesië of Marokko.

De Italiaanse minister van Landbouw, Maurizio Martina, benadrukt woensdag wel dat de controles de voorbije maanden verscherpt zijn. "Het is belangrijk dat alles aan het licht komt en dat de consumenten ten volle beschermd worden, maar ook de duizenden eerlijke producenten van olijfolie", aldus Martina. Er is overigens geen gevaar voor de gezondheid door de bedrijfsfraude. De gewone olijfolie is niet slechter voor de gezondheid dan de superieure variant extra vergine. Die laatste is wel duurder en lekkerder van smaak. Volgens de Italiaanse boerenvereniging Coldiretti kan echte Italiaanse extra vergine olijfolie nooit verkocht worden onder zes euro per liter.

Voor de Italiaanse olijfoogst was 2014 al een rampjaar. De oogst lag zo'n 37 procent lager dan een jaar eerder, waardoor slechts zo'n 300.000 ton olie werd geproduceerd. Er moest toen nog een half miljard ton olie geïmporteerd worden. Dat kostte de sector zo'n anderhalf miljard euro. Daarom is de regering van plan de nationale productie te verhogen met 25 procent. Tegen 2017 moet Italië in staat zijn om 650.000 ton olijfolie te produceren.

Bron: Belga/De Tijd

Volg VILT ook via