Jaarlijks 2 miljoen doden door eten besmette voeding

Twee miljoen mensen sterven jaarlijks wereldwijd aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen. Naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag op 7 april vestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aandacht op voedselveiligheid. “De wereldwijde handel maakt van internationale samenwerking in het kader van voedselveiligheid nog meer een noodzaak”, waarschuwde WHO-directeur Margaret Chan. “Een lokaal probleem kan snel uitgroeien tot een internationaal noodgeval.”
2 april 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:30
Lees meer over:

Twee miljoen mensen sterven jaarlijks wereldwijd aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen. Naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag op 7 april vestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aandacht op voedselveiligheid. “De wereldwijde handel maakt van internationale samenwerking in het kader van voedselveiligheid nog meer een noodzaak”, waarschuwde WHO-directeur Margaret Chan. “Een lokaal probleem kan snel uitgroeien tot een internationaal noodgeval.”

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is Wereldvoedseldag een uitgelezen moment om een aantal uitdagingen en kansen in verband met voedselveiligheid in de kijker te stellen. Die Wereldvoedseldag krijgt dit jaar de slogan ‘Van boer tot bord, maak voedsel veilig’. Volgens directeur Chan heeft de industrialisering en globalisering van de voedselproductie ervoor gezorgd dat voedsel veel meer kans loopt om door schadelijke bacteriën, virussen, parasieten of chemicaliën verontreinigd te worden. Onveilig voedsel of water kan leiden tot de uitbraak van meer dan 200 ziektes, gaande van diarree tot kanker.

Uit het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt onder meer dat ongeveer 582 miljoen uitbraken van ziekten aan het spijsverteringsstelsel en 351.000 doden terug te brengen zijn tot het eten van besmette voeding. De belangrijkste ziekteverwekkers met dodelijke afloop zijn salmonella (52.000) , E.coli (37.000) en het norovirus (35.000). Afrika is het land waar zich het meeste voedselgerelateerde ziektes voordoen, gevolgd door Zuidoost-Azië.

Naast gezondheidsrisico’s zorgt besmette voeding ook voor heel wat economische risico’s, zeker in een geglobaliseerde wereld. Zo zorgde de E.coli-besmetting in Duitsland in 2011 voor een verlies van 1,2 miljard euro voor landbouwers en industrie en van 217 miljoen euro aan steun voor 22 Europese lidstaten.

Meer informatie: World Health Day 2015: From farm to plate, make food safe

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek