nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2019 Jacht op evers exponentieel gestegen

‘Everzwijnen hebben het hier te goed’, lezen we in De Standaard. In Limburg zullen er dit jaar ongeveer 2.000 everzwijnen afgeschoten worden, dat is een stijging met maar liefst 1.226 procent in vergelijking met tien jaar geleden. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en BiteBack hebben vrijdag actie gevoerd tegen de openbare aanbesteding van jachtrechten in Limburg. Ze vinden het zinloos dierenleed en pleiten voor diervriendelijke maatregelen zoals wildcorridors, hekken en wildroosters om verkeersongevallen en schade te voorkomen.
Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte eerder bekend dat er nog vijf bijkomende drukjachten in Limburg worden aanbesteed. Jagers kunnen intussen inschrijven op de openbare aanbesteding van de drukjacht. Volgens Animal Rights zijn drijf- en drukjachten op everzwijnen pure dierenmishandeling. "Het enige wat met de jacht wordt bereikt, is maximaal dierenleed en de verstoring van de natuur. Het afslachten van deze dieren moet stoppen", zegt Rowena Vanroy, campagnecoördinator van Animal Rights.
 
De toename van het aantal dieren dat geschoten wordt in Limburg heeft volgens Jochen Hermans, voorzitter van de Hubertusvereniging Limburg (HVV) te maken met de specificiteit van de Vlaamse populatie van everzwijnen. “De populatie groeit hier veel sneller dan in bijvoorbeeld de Ardennen, omdat de vrouwtjes sneller geslachtsrijp zijn”, vertelt hij aan De Standaard. “Onderzoek door het INBO heeft aangetoond dat dit te maken heeft met de zachte winters, het voedselaanbod en de bossen. Voor everzwijnen is het hier goed leven. Natuurlijke sterfte door de koude bijvoorbeeld, komt hier niet voor. In de Oostkantons gebeurt dat wel.”
 
Maar de jacht heeft volgens de dierenrechtenorganisatie juist het tegenovergestelde effect. "Onder druk van de jacht stijgt het geboortecijfer en verspreiden everzwijnen zich ook over een groter gebied. De jacht dient dus enkel om jagers bezig te houden en mensen het gevoel te geven dat er iets gebeurt", klinkt het.
 
Het Albertkanaal en de E313 fungeren ook niet meer als natuurlijke buffer. “Voor de noordelijke populatie vormt dat nog altijd een moeilijk te overbruggen grens”, weet Hermans. “Maar eens de brug over, blijven de evers daar ook. En als daar een vrouwtje bij is, kan een nieuwe populatie worden gestart. De everzwijnen stromen overigens ondertussen van allerlei richtingen binnen, zoals uit Nederland of Wallonië. Uiteindelijk zullen ze overal in Limburg zitten. In Kortessem bijvoorbeeld zijn er nu ook evers geschoten. Die gemeente vormt zowat de grens tussen het bosgebied en de grote landbouwgebieden.”
 
Hermans beaamt dat er ook andere maatregelen genomen moeten worden, zoals wildrasters en stroomdraad rond weides en tuinen omdat het probleem met de jacht alleen niet opgelost zal worden. Maar vast staat dat er dit jaar nog veel everzwijnen zullen geschoten worden. “Naar de komende jaren toe twijfel ik er wel aan of het afschotcijfer nog sterk zal stijgen. Vooral omdat er signalen zijn dat de populatie nog stijgt, maar minder sterk dan voorheen”, besluit Hermans.

Bron: De Standaard / Belga

Volg VILT ook via