nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.03.2019 Jagen op wolven zal eenvoudiger worden in Duitsland

Het wordt in Duitsland eenvoudiger om op wolven te jagen die overlast veroorzaken. Dat heeft de Duitse minister van Milieu Svenja Schulze gezegd aan het boulevardblad Bild. Die beslissing komt er nadat wolven steeds vaker boerderijdieren blijken aan te vallen. "Als wolven steeds weer over de afsluitingen springen of te dicht bij mensen komen, moet men ze kunnen doodschieten. Ik wil dat opnemen in een wolvenwet", zegt Schulze.

Wolven worden in Duitsland strikt beschermd, sinds ze in 1996 terugkeerden naar het land. Intussen telt het land 73 roedels, 30 paren en verschillende wolven die alleen leven. De meeste van hen leven in de oostelijke en noordelijke deelstaten. Volgens statistieken van de overheid stijgt het aantal aanvallen door wolven tegen boerderijdieren, en dan vooral tegen schapen. In 2017 werden 472 gevallen geregistreerd, wat een stijging is met bijna 66 procent tegenover een jaar eerder. Het aantal dode, gewonde of vermiste dieren steeg met 55 procent tot 1.667.

In het voorstel van de Duitse milieuminister zal het toegelaten zijn om een wolf te schieten als die "ernstige schade aan de landbouw" heeft veroorzaakt. Vandaag is dat enkel mogelijk als er sprake is van "aanzienlijke schade", wat voor rechtbanken betekent dat er levensgevaar moet zijn. Er worden in de praktijk maar zelden vergunningen toegekend om op wolven te jagen.

Een recent debat in het Europees Parlement bracht aan het ligt dat er geen draagvlak is om de bejaging van wolven te vereenvoudigen. Als het aan de Europese Commissie zelf ligt, komen er geen regels bij en is er alleen geld beschikbaar om bijvoorbeeld hekken te plaatsen of andere maatregelen te nemen om wolven buiten de deur te houden. Volgens de Commissie is het aan de lidstaten zelf om adequate maatregelen te nemen als het over wolven gaat, maar dat moet wel binnen de bestaande Europese regelgeving gebeuren. In Europa heeft de wolf een beschermde status en dus is het verboden om ze af te schieten.

Op de VRT-radio liet wolvenexpert Jan Loos verstaan dat het niet zo waarschijnlijk is dat de versoepeling van de bejaging op wolven er ook effectief komt in Duitsland. De kans is groot dat een natuurorganisatie protest aantekent tegen deze nieuwe wolvenwet en voor de rechter zijn gelijk haalt. In ons land maakte de Raad van State recent ook komaf met de generieke bestrijdingsregeling van kraaiachtigen na een klacht van Vogelbescherming Vlaanderen.

Ons land telt vandaag ook al een aantal wolven, twee daarvan vertoeven in Vlaanderen. Zij richten de jongste weken ook schade aan onder de Limburgse schapenpopulatie. Natuurorganisaties Natuurpunt, Natagora en WWF willen daarom 'Wolf fencing teams' oprichten. Dat zijn vrijwilligers die advies en hulp bieden aan schapenhouders die hun kudde willen beschermen tegen de wolf. Volgens de natuurorganisaties voorkomen afsluitingen dat de wolven zich op korte termijn gaan specialiseren in vee en er op die manier zeer veel schade ontstaat.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via