nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.12.2018 Jan Leyers verkoopt geiten voor het goede doel

Muzikant en tv-maker Jan Leyers schaart zich achter de campagne ‘Koop een geit’ van Dierenartsen Zonder Grenzen. Met deze campagne zamelt de organisatie geld in voor haar activiteiten in Afrika en versterkt ze de solidariteit van de Belgische bevolking met kansarme Afrikaanse families. Door een geit te kopen, geef je Afrikaanse families een hoopvolle toekomst. Tot hiertoe werden er al 639 geiten gekocht voor een totaalbedrag van 31.950 euro. Ook voor De Warmste Week zamelen mensen geld in voor geiten.

Dierenartsen Zonder Grenzen roept de Belgische bevolking op om deel te nemen aan de campagne ‘Koop een geit’. Jan Leyers, al vele jaren ambassadeur van Dierenartsen Zonder Grenzen, ondersteunt de oproep: "Voor sommige Afrikaanse volkeren is het vee de voornaamste bron van inkomsten en dus ook hun enige hoop op een menswaardig bestaan. Geiten zijn voor een arme familie de eerste stap weg uit armoede", zegt hij.

Elk jaar scharen meer dan 300 Belgische dierenartsen zich achter de campagne. Deelnemende dierenartsen verschijnen op een kaart op de campagnesite www.koopeengeit.be en voeren promotie onder hun klanten. "We steunen de Koop een geit-campagne omdat we geloven dat gezonde dieren een duurzame toekomst bieden. ’t Is fijn te beseffen dat we hier als dierenarts aan kunnen bijdragen", zegt dierenarts Lies Poppe van Gezelschapsdierenpraktijk uit Wilrijk.

Een geit heeft veel in petto. Ze geeft melk, onmisbaar voor kansarme families die nauwelijks toegang hebben tot eiwitrijk voedsel. Met de geitenmest kunnen de gezinnen hun akkers bemesten, zodat ze meer voedsel hebben voor eigen gebruik, en ze het oogstoverschot kunnen verkopen. Een geit werpt bovendien 1 tot 2 jongen per jaar die in nood verkocht kunnen worden. Zo krijgen families nieuwe inkomsten en dus ook toegang tot onderwijs, medische zorgen, kledij, voeding… Door een geit te schenken, schenk je Afrikaanse families een hoopvolle toekomst.

Uiteraard moet de geit gezond blijven. Dierenartsen Zonder Grenzen begeleidt daarom de families en leert hen hoe ze het best de dieren verzorgen. De organisatie leidt ook veehouders op tot dierenverzorgers, zodat ze basiszorgen kunnen toedienen aan de dieren uit hun regio. De ngo ondersteunt lokale privédierenartsen om hun praktijk op het platteland te vestigen en zo dit netwerk van dierenverzorgers te ondersteunen.

Meer info: Koop een geit. Elke geit/gift vanaf 40 euro is fiscaal aftrekbaar.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Dierenartsen Zonder Grenzen

Volg VILT ook via