nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.02.2016 Japan herneemt de invoer van Deens rundvlees

Japan heeft een vijftien jaar oude importban op Deens rundvlees opgeheven. Eerder was ook rundvlees uit Frankrijk, Ierland, Nederland en Polen opnieuw welkom. De Europese Commissie hoopt dat Japan de 23 andere lidstaten snel markttoegang geeft. Drie EU-commissarissen sturen daarrond een gezamenlijke mededeling uit: Andriukaitis (voedselveiligheid), Malmström (handel) en Hogan (landbouw). In 2001 sloot Japan zijn grenzen voor rundvlees uit Europa naar aanleiding van de BSE-crisis.

De opening van de Japanse markt voor Deens rundvlees wordt door de Europese Commissie blij onthaald. “We zien er naar uit dat de grenzen ook opengaan voor de EU-lidstaten die nog altijd geen rundvlees naar Japan mogen exporteren”, voegen Andriukaitis, Malmström en Hogan er meteen aan toe. De maatregel was voor de Europese Unie moeilijk te verkroppen omdat hij verder ging dan de voorzorgsmaatregelen die de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE voorschrijft in geval van BSE. Ook zou onvoldoende rekening gehouden zijn met de strenge controlemaatregelen die de EU toepaste in de nasleep van de crisis.

In 2013 kregen Frankrijk, Ierland en Nederland het signaal dat ze de export van rundvlees mochten hervatten. Later volgde Polen en nu krijgt Denemarken dus groen licht. Aangezien de 23 lidstaten die nog niet mogen exporteren dezelfde voorzorgen nemen als de vijf lidstaten die reeds op de groene lijst van Japan staan, mogen ook zij hopen op een hervatting van de export. Tijdens de eerste zes maanden van 2015 verdienden de vier hierboven genoemde EU-lidstaten 4,6 miljoen euro met de export van rundvlees naar Japan.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Maggie Osterberg - WikimediaCommons

Volg VILT ook via