Joke Schauvliege neemt ontslag uit Vlaamse regering

Joke Schauvliege heeft ontslag genomen als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Ze deed dit nadat ze de afgelopen dagen zwaar onder vuur kwam te liggen door haar nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat. Daarin verklaarde ze dat de recente klimaatprotesten een complot waren en dat de Staatsveiligheid haar dat had bevestigd. Wie haar opvolger wordt binnen de Vlaamse regering is nog niet duidelijk.
5 februari 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:48
Lees meer over:

Joke Schauvliege heeft ontslag genomen als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Ze deed dit nadat ze de afgelopen dagen zwaar onder vuur kwam te liggen door haar nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat. Daarin verklaarde ze dat de recente klimaatprotesten een complot waren en dat de Staatsveiligheid haar dat had bevestigd. Wie haar opvolger wordt binnen de Vlaamse regering is nog niet duidelijk.

In de nieuwjaarstoespraak gaf Schauvliege aan dat de klimaatprotesten van de voorbije weken en maanden volgens haar “een opgezet spel” waren, dat het ging om “wraak” van natuurorganisaties voor de protesten van landbouwers tegen Vera Dua (begin jaren 2000 minister voor Agalev) en dat de Staatsveiligheid haar dat dus zou hebben bevestigd. De reacties bleven niet uit, en in de loop van de dinsdag trok de minister haar woorden in en excuseerde ze zich. Tijdens het programma ‘De Ochtend’ op Radio 1 zei ze dat ze geen contact had gehad met de Staatsveiligheid. Oppositiepartij Groen eiste daarop het ontslag van de minister.

Na een crisisbijeenkomst met de CD&V-top kondigde Joke Schauvliege vervolgens op een persconferentie haar ontslag aan, geflankeerd door partijvoorzitter Wouter Beke en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. "Het is moeilijk om op deze manier te blijven functioneren als klimaatminister", aldus Schauvliege, die wel lijsttrekker kan blijven in Oost-Vlaanderen voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei.

"Het was duidelijk dat de voorbije weken de pijlen steeds op mijn persoon werden gericht”, vertelde Schauvliege op de persconferentie. “De voorbije week werd ik overspoeld met duizenden mails en sms'en op mijn iPhone, dag en nacht. Ik kon geen normale communicatie meer voeren, ik kon niet meer met mijn gezin communiceren, met de parlementairen ...". Die berichten kreeg ze via 'Act for climate justice', dat een onlinetool had gemaakt om de ministers te bestoken met boodschappen.

"Ik heb mij in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver en heb een niet-gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen en heb mij daarvoor verontschuldigd. Maar de stroom van kritiek is blijven komen, en op die manier is het moeilijk te blijven functioneren”, vertelde ze verder, vervolgens wijzend op de dossiers rond de betonstop, windmolens en de bescherming van zonevreemde bossen die nog op tafel liggen. “Ik hoop dat die er nog allemaal snel kunnen door komen. En daarom denk ik dat het beter is dat ik ontslag neem en dat ik op die manier kan zorgen dat het klimaatbeleid verder drastisch kan gevoerd worden zonder dat mijn persoon dat hypothekeert."

“Een minister is ook een mens”, pikte partijvoorzitter Wouter Beke in op het bestoken met boodschappen. “Kritiek op het beleid kan, moet en mag. Dat kan stevig zijn, maar wanneer dat uitvergroot wordt en persoonlijk wordt, dan zijn er grenzen. Als je nummer op het internet komt te staan en je wordt overdonderd met duizenden sms-berichten, dan kan het wel eens zijn dat je tegen de limieten van je functioneren op botst. Dat is wat de voorbije dagen is gebeurd en waarvoor ze zich uitgebreid geëxcuseerd heeft.” Beke benadrukte ook dat hij samen met de hele partij zijn vertrouwen behoudt in Schauvliege. “Als ze nu een stap opzij zet, is het om verder mogelijk te maken wat zij heeft opgebouwd”, vertelde hij.

In een eerste reactie stelde Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat hij akte nam van haar ontslag. “Ik heb begrip voor haar conclusie dat haar positie onhoudbaar was geworden”, vertelde hij. “Ik dank haar voor de voorbije jaren van samenwerking en reken erop dat CD&V snel met een voordracht komt van een nieuwe minister, op wiens schouders een belangrijke taak zal rusten met het oog op de uitwerking van het Vlaams Klimaat- en Energieplan.”

De 48-jarige Schauvliege was bezig aan haar tweede termijn als minister in de Vlaamse regering. Van 2009 tot 2014 was ze minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. Sinds 2014 was ze verantwoordelijk voor Omgeving, Natuur en Landbouw.

Bron: Belga / VRT / De Morgen / De Standaard

Beeld: Website Joke Schauvliege

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek