nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.03.2017 Jongeren denken na over het voedsel van de toekomst

Tijdens een academische studiedag naar aanleiding van het eredoctoraat van Louise Fresco werd het project ‘Voedsel voor de Toekomst’ voorgesteld. In het kader van dit project dachten vijfde- en zesdejaars van scholen uit het Leuvense na over de vraag hoe je een groeiende wereldbevolking op duurzame wijze kan voeden. Ze proefden ook enkele producten die in de toekomst misschien dagelijkse kost worden. Het Ketnet-programma Karrewiet legde hun reacties vast. “We willen de consument van de toekomst – dat zijn de jongeren van vandaag – betrekken bij het voedseldebat”, zegt projectcoördinator Caroline Huyghe.

Voedsel voor de Toekomst is een uniek project waarmee de provincie Vlaams-Brabant, Vredeseilanden, Colruyt en KU Leuven op zoek gaan naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. De projectpartners willen het voedseldebat voeden. Ze doen dat door wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven, overheden, burger-consumenten en maatschappelijke organisaties samen aan tafel te zetten. Ook gaan ze in de praktijk drie duurzame voedselketens proberen op touw te zetten. Omdat niet alleen de voedselproblematiek globaal is, maar ook de voedselketen zelf viel de keuze op voedzame en milieuvriendelijke producten uit het Zuiden die nieuwe kansen bieden aan de boeren die ze produceren.

“Kijk je naar mondiale voedselketens, dan zie je hoe complex verduurzamen is”, zegt projectcoördinator Caroline Huyghe van Vredeseilanden. Voor peulvruchten, zeewier en gewassen uit de Andes zoals quinoa wordt de proef op de som genomen. “Het gaat niet voor alle drie de producten even snel lukken om de keten op te zetten. Voor peulvruchten werken we op middellange termijn maar voor quinoa is het de ambitie om het in 2018 in het schap van Colruyt te krijgen. Voor alle productketens geldt dat ze het debat zullen voeden, een debat dat we willen voeren met de schoolgaande jeugd, met studenten en met jonge ondernemers.”

Samen met de leerlingen uit het Leuvense werd de wenselijkheid van verschillende toekomstscenario’s besproken. Veel ideeën kwamen op tafel, van 3D-printers die in ons voedsel zullen voorzien tot back-to-basics met mensen die uit noodzaak opnieuw allemaal zelf groenten gaan telen. Huyghe brengt daar op de website van Vredeseilanden verslag over uit. Gevraagd naar het eten van de toekomst is één leerling er bijvoorbeeld van overtuigd dat de toekomst er één is zonder plastic voedselverpakkingen. De fabrieken die aardappelen schillen, zullen dat afvalproduct bestemmen als grondstof voor een milieuvriendelijke verpakking.

Tijdens de workshop in het STUK deden de jongeren een rollenspel waarbij ze in de huid kropen van een boer, een supermarktbaas en een politicus. Wat zouden zij doen om de nodige veranderingen te realiseren. Tot slot mochten ze proeven van zeewier, linzen en insecten. Vooral de zeewiertapenade kon op bijval rekenen. Voor Colruyt is de feedback van jongeren belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Het jongerenmagazine Karrewiet (Ketnet) volgde mee de workshop en liet de jongeren aan het woord over het voedsel van de toekomst. 

Meer info: Voedsel voor de Toekomst

Bron: Vredeseilanden.be / eigen verslaggeving

Beeld: Jelle Goossens - Vredeseilanden

Volg VILT ook via