nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.08.2016 Jubileumeditie van Levend Erfgoed Expo in Wachtebeke

Het Steunpunt Levend Erfgoed maakt zich op voor een feestelijke editie van zijn jaarlijkse expo in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke (Oost-Vlaanderen). Het grote publiek kan daar lokale, in aantal vaak bedreigde dierenrassen aanschouwen. Bij mooi weer vinden zo’n 10.000 bezoekers de weg naar de Levend Erfgoed Expo. Naar de 20e editie van het evenement zakt ook Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege af. Zij zal het vernieuwde gedeelte voor de neerhofdieren in het Levend Erfgoed Park plechtig openen. Konijnen zullen er uit voorzorg niet zijn – een epidemie hield lelijk huis onder de wilde konijnen op het domein –, maar je zal versteld staan van de diversiteit aan ander beestig moois.

Al meer dan 20 jaar zet het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) zich in voor het behoud van lokale, vaak bedreigde rassen neerhofdieren, klein- en grootvee en honden. Cultuurrassen zoals het Brabants hoen, de Ardense koehond, de Bonte melkgeit, het Mergelland schaap, het Kempisch rund en het Vlaams paard bezitten een schat aan genetisch materiaal. Op landbouwbedrijven vind je deze dieren (bijna) niet meer omdat ze voorbijgestreefd zijn door productievere rassen. Neemt niet weg dat het onverstandig is om hun genetica verloren te laten gaan voor de fokkerij want ze bezitten kenmerken, zoals een betere ziekteresistentie, die vroeg of laat weer prioritair kunnen worden in de professionele landbouw.

Als het van het Steunpunt Levend Erfgoed afhangt, dan worden al deze lokale rassen niet in een genenbank maar in levende lijve bewaard. De jaarlijkse Levend Erfgoed Expo in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke is voor de vereniging een uitgelezen kans om het grote publiek te laten kennismaken met haar werking. “Een hoogdag voor het levend erfgoed”, zo omschrijft SLE wat er zondag op stapel staat. Het evenement vindt dit jaar al voor de 20ste keer plaats.

Bij de naar schatting 10.000 bezoekers zal zondag hoog bezoek zijn, namelijk Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege. Zij zal het vernieuwde gedeelte van het Levend Erfgoed Park feestelijk inhuldigen. SLE-voorzitter Jan Martens verklapt al iets van de vernieuwingsoperatie die zondag te zien zal zijn: “Het gedeelte van de neerhofdieren (hoenders, ganzen, eenden, duiven, enz.) is volledig vernieuwd. Erg fier zijn we ook op de nieuwe infopanelen bij de verschillende diersoorten en nog meer op de ruim honderd plakkaatjes met QR-codes. Een bezoeker die zijn smartphone daarop richt, komt op de webpagina van SLE terecht die meer informatie geeft over het dier dat hij voor zich ziet. Hoewel onze vereniging zich met erfgoed bezig houdt, zijn we dus best modern.”

Puyenbroeck wordt nu zondag overspoeld door bijzondere dieren, maar huisvest ook het jaar rond lokale dierenrassen. “Behalve neerhofdieren tref je er telkens één exemplaar aan van de vier lokale koeienrassen”, vertelt Martens. “Daar wordt nog mee gekweekt zodat er ieder jaar een kalfje geboren wordt. Zijn ook aanwezig: het Belgisch trekpaard, de Ardenner en het Vlaams paard. In de categorie kleinvee is er op Puyenbroeck permanente huisvesting van negen schapenrassen en twee lokale geitenrassen.” De enige dieren die in Puyenbroeck momenteel ontbreken zijn konijnen. Door een uitbraak van RHD2 en myxomatose sneuvelde een groot deel van de wilde konijnenpopulatie op het 500 hectare grote domein. De epidemie is ondertussen voorbij maar uit voorzorg laten we zondag geen konijnen toe, noch op de tentoonstelling, noch voor de verkoop”, zegt de voorzitter van SLE.

De Levend Erfgoed Expo vindt nu zondag plaats, van 10 tot 18 uur op het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Naast de tentoonstelling en keuring van dieren verwisselen er elk jaar ook heel wat dieren van eigenaar. Voor wie op zoek is naar een zeldzaam ras van bij ons is het een unieke gelegenheid om dieren aan te kopen of om contacten te leggen met andere fokkers. Voor kinderen is het een uitgelezen kans om een grote variatie dieren van dichtbij te zien.

Meer info: Levend Erfgoed Expo

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Steunpunt Levend Erfgoed

Volg VILT ook via