nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.11.2019 Jumbo opent eerste winkel in België

De Nederlandse supermarktketen Jumbo opent aanstaande woensdag met zijn eerste Belgische winkel de aanval op Colruyt, Delhaize, Carrefour en co. Tien jaar geleden was het familiebedrijf nog een dwerg. Daar bracht ondernemer, racepiloot en schlagerzanger Frits van Eerd met een flinke dosis lef verandering in. “We kijken al verder dan deze eerste winkel in Pelt”, klinkt het. “We willen het Belgische succes van landgenoot Albert Heijn kopiëren.” Al krijgen de Belgische klanten niet 'de laagste prijzen' maar 'lage prijzen'. De Nederlandse media schrijven dat Jumbo geen prijzenoorlog wil beginnen met Colruyt.

Zoals bijna elke woensdag gaan de Nederlandse ondernemer Frits van Eerd (52), zijn zussen en zijn ouders volgende week naar de inhuldiging van een nieuwe Jumbo-supermarkt. Zoals altijd zullen er gele ballonnen zijn, een confettikanon en zullen de Van Eerds een familiefoto nemen voor de gele gevel van hun nieuwste winkel. Toch is deze keer anders. De Van Eerds openen hun eerste Belgische supermarkt, in het Limburgse Pelt. Een mijlpaal voor het 98-jarige familiebedrijf.

Concurrenten als Colruyt, Delhaize en Carrefour kijken er wellicht met argusogen naar, want de Van Eerds zijn niet te onderschatten. In amper tien jaar transformeerde Jumbo zich van een onbeduidend supermarktketentje uit de provincie Noord-Brabant tot dé grote nationale uitdager van het nummer een Albert Heijn. Die spectaculaire groei is op het conto van Frits van Eerd te schrijven. Onder zijn leiding nam Jumbo in 2009 zijn rivaal Super de Boer over. Twee jaar later volgde nog een overname, van de keten C1000.

Eén van de ‘zeven zekerheden’ bij Jumbo is 'de laagste prijs'. Als mensen elders een artikel goedkoper vinden, krijgen ze het gratis. Dat doet denken aan de laagsteprijsgarantie van Colruyt. Opvallend genoeg past Jumbo die belofte enkel toe in Nederland. Belgische klanten krijgen niet 'de laagste prijzen' maar 'lage prijzen'. De Nederlandse media schrijven dat Jumbo geen prijzenoorlog wil beginnen met Colruyt.

In de komende maanden en jaren zal blijken of dat echt zo is. Van Eerd is niet vies van een leugentje om bestwil. Niet alleen Colruyt is maar beter op zijn hoede. Ook spelers die van verse producten en maaltijden een speerpunt maken - zoals Delhaize en Carrefour - moeten Jumbo in het oog houden. De winkel in Pelt zal een 'foodcafé' krijgen waar mensen verse maaltijden kunnen kopen, schreef het vakblad Distrifood. Toch is het verre van zeker dat Jumbo de zegetocht van het afgelopen decennium in Nederland in België zomaar overdoet. “Een land bol je niet zomaar binnen. Je moet er keihard voor werken”, zei Colruyt-CEO Jef Colruyt eerder aan de krant De Tijd.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via