nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.02.2019 Kamer keurt resolutie over hormoonverstoorders goed

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft een geamendeerd voorstel van resolutie van Ecolo-Groen goedgekeurd. De tekst vraagt de regering onder meer te investeren in onderzoek om hormoonverstorende stoffen te identificeren, de nadruk te leggen op informatie voor de bevolking, het gebruik van de stoffen te verbieden in producten waarin ze niet nodig zijn en een strengere controle in te voeren.

In een mededeling zegt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) dat een studie die hij in oktober vorig jaar heeft gefinancierd, het mogelijk zal maken een lijst samen te stellen met stoffen die bijzonder in het oog moeten worden gehouden en, indien nodig, moeten worden verboden. Hij wacht ook op een advies van het onafhankelijk wetenschappelijk comité binnen het federaal Voedselagentschap (FAVV) over de schadelijkheid van verschillende vormen van bisfenol en hun alternatieven.

Hormoonverstoorders zijn lichaamsvreemde stoffen die de werking van onze hormonen nabootsen of blokkeren en op die manier de hormonale huishouding van mens en dier kunnen verstoren. Ze kunnen voorkomen in speelgoed, cosmetica, verpakkingsmateriaal, vloerbedekking of gewasbeschermingsmiddelen. Al sinds de jaren negentig groeit de bezorgdheid over de mogelijke gezondheidseffecten van die stoffen. Zo werden hormoonverstoorders al in verband gebracht met zwaarlijvigheid, onvruchtbaarheid, diabetes, kanker en groeistoornissen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via