nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2019 Kapelmuur is zondag sportief decor voor zwerfvuilactie

Landelijke Gilden palmt op zondagvoormiddag 17 maart de Muur van Geraardsbergen in met een actie tegen zwerfvuil. Een bordencampagne sensibiliseert de voorbijrijdende wielertoeristen om hun afval niet op de openbare weg te gooien, en evenmin in de bermen en velden daarrond. En na de beklimming met meting van je persoonlijke besttijd? Dan volgt de bevoorrading! Deze actie is de voorbode van een meer grootschalige sensibiliseringscampagne rond zwerfvuil waarvoor Landelijke Gilden zal samenwerken met Mooimakers.

Zondag pakt Landelijke Gilden Oost-Vlaanderen uit met een zwerfvuilactie op een iconische locatie, namelijk de legendarische Muur van Geraardsbergen. Bovenaan de muur, aan de kapel, heeft de plattelandsvereniging een promostand waar ze zullen supporteren voor alle wielertoeristen die zich aan het beklimmen van de steile kasseihelling wagen. Iedereen die er zondag 17 maart passeert met de fiets wordt bevoorraad, krijgt een drinkbus en maakt kans op een mooie prijs. Er zal ook een photobooth staan voor een leuke herinnering aan de beklimming. Dankzij de klok beneden en bovenaan de muur kan de klimtijd van elke sportieve fietser berekend worden.

Met deze actie vraagt Landelijke Gilden aandacht voor de problematiek van zwerfafval. “Langs de muur voorzien we verschillende borden met sensibiliserende boodschappen”, zegt educatief medewerker Bram Van Bossuyt, “zoals de afbraaktijden van verschillende afvalproducten.” In het geval van een drankblikje bijvoorbeeld, vind je daar 50 jaar later nog sporen van terug. Wie als wielertoerist komt genieten van het platteland steekt dat dus beter weg in de achterzak van zijn koerstrui tot er een vuilnisbak opdoemt langs de weg. Zelfs een bananenschil geef je beter niet achteloos terug aan de natuur want de schil daarvan doet er één tot drie jaar over om weg te rotten.

“De campagne die we aanstaande zondag voeren, is eigenlijk het vervolg op wat we afgelopen zomer reeds deden. Ook toen maakten we fietsers bewust van het zwerfvuilprobleem op het platteland”, licht Van Bossuyt toe, “en we deden dat met de slogan 'Gooi geen afval op het platteland, dan blijft het voor iedereen plezant'. Zo willen we de wielertoeristen én alle andere plattelandsbezoekers aanmoedigen om afval zoals etensresten en sigarettenpeuken niet achteloos weg te gooien.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Landelijke Gilden

Volg VILT ook via